Skocz do zawartości

TIE Interceptor // Fine Molds // 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W oczekiwaniu na mojego A-10 oraz dodatki, postanowiłem zrobić niedawno zakupionego TIE Interceptora od Fine Molds.

Kto robił coś z tej firmy, ten wie: w zasadzie model skleja się sam, ma mnóstwo detali i robota przy nim to przyjemność.

Kilka miesięcy temu zrobiłem (a w zasadzie dokończyłem) TIE Fightera w tej samej skali, którego rozgrzebałem z kilkanaście lat temu, więc Interceptor jest drugi do kolekcji (trzeci będzie TIE Vadera, ma być wydany na dniach).

Zobaczymy jak wyjdzie.

Na początek inbox:

001_zps15047e23.jpg

002_zps845c8911.jpg

003_zps77e79fd4.jpg

004_zps8e44b7e2.jpg

005_zps7207fe66.jpg

A tak wyszło mi wnętrze kabiny, która według producenta jest prosta jak budowa cepa: fotel, wolant (bo to chyba coś jak wolant) i dookoła nic.

Postanowiłem jakoś to urozmaicić, będąc świadomym że po zamknięciu kadłuba i tak nie będzie nic widać.

Ale miałem ochotę się pobawić.

Fotle dostał więc malowanie czerwonych poduszek (światełka są w kokpicie czerwone, więc będzie gustownie) oraz zagłówka, a do wolantu domontowałem kable, takie jak widać w filmie.

Oto efekt:

006_zps9e123467.jpg

007_zps1a3066dd.jpg

008_zps3413aba7.jpg

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Trochę urozmaiciłem kabinkę, dodając ślady zużycia, obicia i takie tam.

Wyszło nawet chyba ładnie, choć i tak to wszystko zniknie, gdy zamknę kadłub.

Tak to wygląda ostatecznie przed założeniem bocznych ścianek:

013_zps521f6e5e.jpg

014_zps2cf2487c.jpg

Tak na tle jednej ścianki, żeby oddać ogólny klimat statku w jego wnętrzu:

015_zpsd0b6b80d.jpg

016_zps9634a32f.jpg

A tak finalnie, zmontowana całą kabina, czekająca na swój kadłub:

017_zps746b5106.jpg

019_zps171129f0.jpg

020_zps665abd99.jpg

Napisano

Widziałem Twoją pracę na blogu.

Podziwiam. Świetny model, pięknie wykonany, choć zamierzam swojego Interceptora zrobić nieco inaczej.

Zainspirowałeś mnie, żeby jakoś fajnie zrobić podstawkę, mam pewien pomysł z karbowanymi rurami paliwowymi i podobnymi wynalazkami.

Napisano

Prace powoli, ale regularnie postępują.

Dziś pomalowałem wnętrze kadłuba i jego przód. Ten ostatni ciemnym German Grey, a na to położyłem suchy pędzel z jasnoszarej farby.

Wyszło ładnie, tyle tam detali że szkoda byłoby tego nie podkreślić.

Zobaczę potem czy będzie to w ogóle widać przez owiewkę, bo jak nie to jeszcze podkręcę te detale.

Kabina, jak wspominałem, jest marna w szczegóły i nic tam nie widać, pomyślałem więc, że sam coś dołożę na własną rękę: wybór padł na to "lusterko wsteczne", które montowane jest przed szybką, na górze kokpitu.

Dorobiłem tam z profili 0,5 mm światełka, białe i czerwone. Niby w filmie niczego takiego nie było, ale mogą być.

Wyszło to wszystko tak:

021_zps9fc9b4c1.jpg

Napisano
Widziałem Twoją pracę na blogu.

Podziwiam. Świetny model, pięknie wykonany, choć zamierzam swojego Interceptora zrobić nieco inaczej.

Zainspirowałeś mnie, żeby jakoś fajnie zrobić podstawkę, mam pewien pomysł z karbowanymi rurami paliwowymi i podobnymi wynalazkami.

Cieszy mnie, że Ci się podoba moje wykonanie. Walcz ze swoim, chętnie popatrzę

Napisano

Doradź mi w takim razie w sprawie koloru kadłuba: według instrukcji powinienem użyć koloru C074 Air Superiority Blue. Kompletnie mi ten kolor nie pasuje, choć w filmie one faktycznie wyglądały tak niebieskawo trochę, ale to może być kwestia oświetlenia. Zastanawiam się teraz, czy użyć jednak tego koloru, czy C338, jaki użyłem do TIE Fightera i z którym ten myśliwiec świetnie wygląda.

Napisano

Tak sobie myślę, że gość który projektował fotel pilota ergonomem nie był ,-))

Napisano

W ogóle to jest akurat na odwal zaprojektowane, bo w filmach nie widać praktycznie wnętrza tych myśliwców, więc Fine Molds mogło popuścić wodze fantazji i zaprojektować jakiśsensowny, wyprofilowany fotel razem z pasami.

No ale jest jaki jest, więc pomyślałem że warto go trochę "uładnić".

Napisano

Trochę szkoda tak niszczyć taki piękny myśliwiec.

Ale za to chcę go mocno zwaloryzować na podstawce.

Dodam rury z paliwem, pewnie jakieś przewody i jakieś może jeszcze drobne instalacje.

Napisano

Co jakiś czas mnie ciągnie aby sobie kupić coś ze SW, ale na razie jednak chyba tylko popatrze. Planujesz rozszerzenie floty o jakiegoś TIE Fightera lub X-winga?

Napisano

TIE Fightera niedawno zrobiłem, o tutaj możesz go sobie obejrzeć.

Co planuję? Na pewno będę chciał zrobić TIE Fightera Vadera, który ma mieć premierę w tym miesiącu.

A potem się zobaczy, może i rebelianckie maszyny pójdą na warsztat, choć wydają się bardzo trudne w malowaniu.

Napisano

Ostatnio mocno popracowałem nad dodatkami które mają wzbogacić podstawkę.

Rury, węże, przewody, światła i sam nie wiem co mi jeszcze do głowy przyjdzie.

Na razie zrobiłem testowo węża paliwowego (podstawka jest z modelu TIE Fightera):

025_zps4a5ddd5f.jpg

Dziś zrobiłem jeszcze przykładowe światełko, takie trochę jak z Cloud City:

026_zpse55c1453.jpg

Węże paliwowe będą dwa, drugi niebieski, do tego ze 2-3 wijące się przewody zasilające i kilka takich światełek w okolicach włazów z paliwem.

Co sądzicie?

Napisano

Szczerze mówiąc, nie myślałem, w ogóle nawet w zasadzie nie wiedziałem że tak można.

Podasz jakiś przykład jak to wygląda w modelu?

Napisano (edytowane)

Oj, z fotami będzie problem... za słabo mi sieć działa...opis zatem pozostaje- nożykiem nacinasz odrobinę krawędzie kratownicy, płaszczyzny jakimś gładzikiem do paznokci , papierem ściernym o drobnej gradacji potraktować... a washa punktowo. Dałbym też kilka dziur jakimś delikatnym wiertełkiem, albo choćby ostrzem. Szkoda, że to kosmos, bo tam chyba rdza słabo pasuje ;) Byłaby szansa poszaleć z solą i sprejem

A jeśli chodzi o struny, świetnie się sprawdzają. W końcu to prawie przewód - drut owinięty drutem Pójdź do jakiegoś salonu z gitarami i obejrzyj te metalowe- sprawdzają się nawet w figurasach 28mm, to do pojazdu będą chyba też dobre.

Edytowane przez Gość
Napisano

Nie, nie, wiem co to wash i jak to podniszczyć (ok, może akurat podniszczania jeszcze nie robiłem).

Chodziło mi o to jak wygląda struna użyta jako imitacja kabla.

A co do podniszczenia kratownicy: mam wątpliwości, bo to przecież imperialny hangar, a tam mieli porządek, nie to co ten burdel w Przymierzu.

Napisano

Niestety, nie mam szans na wyświetlenie fotosów, ale może wejdź na galaxy kits, pamietam, że tam koledzy robili. Ale tak czy siak- szczerze polecam struny, właśnie jedną figurkę nimi naszpikowałem, wystarczy trochę podmalować i rewelacja.... Będzie ów figurant istną maszyną pokrętną i złą Struny mają rozmaite średnice, więc szansa manewru jest duża. Ja akurat trafiłem na promocję strun D"Addario i tanim kosztem nabyłem zapas ;)

Napisano

Do tej pory takie karbowane/wężaste przewody robiłem samemu nawijając cienki drucik na grubszy drucik, z niezłym jak mniemam efektem.

Ale struny pewnie będę wyglądać lepiej.

Podpowiesz coś o rozmiarach do tej skali?

W ogóle nie znam tematu strun i instrumentów muzycznych, więc nie wiem nawet za czym się rozglądać.