Skocz do zawartości

KRL - lotnictwo i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponieważ już kilka modeli powstało w moim skromnym warsztacie podczas mojej bardzo krótkiej jak na razie przygody modelarskiej.

Nadszedł czas na małe portfolio.

Moje zainteresowania modelarskie w zasadzie są znacznie szersze niż to co znajdzie się w portfolio jednak od czegoś trzeba zacząć.

Na początek Współczesne samoloty bojowe w skali 1:32 jest to ta część sztuki modelarskiej która interesuje mnie najbardziej w przyszłości pewnie pojawią się jeszcze motocykle- wyścigowe i w modele łodzi podwodnych.

Moje modelarskie początki to czysty przypadek i spotkanie z kolegą który modelarstwem zajmuje się już blisko 40 lat.

Skala 1:72 czy 1:48 wydaje mi się do dziś dnia zbyt wymagająca od początku jedno było jasne celuję w 1:32.

Pierwszy model który wykonałem to MiG-29UB początki były dość trudne – model sklejony nie szpachlowany choć oczywiście starałem się wyszlifować wszelkie niedoskonałości o liniach podziału jeszcze nie myślałem wiedziałem że są coś tam starałem się pobrudzić coś pomazać i wyszło jak wyszło.

MiG-29UB Revell 1:32

P3220386_zpsgeed1cim.jpg

W kolejnym kroku postanowiłem odwzorować samolot jaki widziałem na własne oczy podczas praktyk jakie odbyłem w jednej z firm zajmującej się remontami.

Miał być to samolot wyblakły z kolorami na których widać oznaki kredowania powłoki itd.

Wyszło jak wyszło:

F-4 Phantom II Revell 1:32

P3280441_zpsd1pevuvx.jpg

Skala pozostała choć wielkość modeli na krótki czas zdecydowanie zmieniła że się. Zmieniał się także dość mocno kwestia warsztatowa zacząłem zdecydowanie bardzie zwracać uwagę na sklejanie i późniejsze dopracowanie powierzchni od tego modelu rozpocząłem szpachlowanie. Przyszedł też czas na próby post-shadingu niestety nie do końca udane i tak powstał

F-104 Hasegawa 1:32

IMAG1491_zps2nsmhqxz.jpg

Na krótki czas pozostawiłem skalę 1:32 by spróbować sił z 1:48 jednak szybko zaniechałem tych praktyk.

Su-27 Academy 1:48

IMAG1656_zpsqhztlud6.jpg

F-22 Italieri 1:48

IMAG1421_zps4w9mtvom.jpg

Powrót do skali 1:32 wiązał się z pewnymi postanowieniami.

Pierwsze postanowienie to nauka wash’a i tak powstał MiG-21MF Trumpeter 1:32

IMAG1802_zpsdhe7xdxb.jpg

Kolejny krok to próby cieniowania i nauka wykonywania dysz silników odrzutowych.

Na warsztat koleiny raz trafił MiG-29UB. Revell 1:32

IMAG1923_zpsuacrsqet.jpg

W końcu przyszedł czas na nieco ambitniejszy model i na stole pojawił się F-14D Trumpeter 1:32

IMAG21241_zps5h7pnc56.jpg

F-18 Trumpeter 1:32

IMAG23601_zps6glzk8za.jpg

Kolejny model to MiG-23MF Trumpeter 1:32 który na moich półkach pojawi się jeszcze w kilku egzemplarzach.

IMAG2520_zpsyzqksjwx.jpg

Teraz coś większego kalibru.

Su-27UB Trumpeter 1:32

IMAG2699_zpsbyfy1tdi.jpg

Przyznam że przyszedł moment zmęczenia wersjami z kamuflażem z pudełka i postanowiłem wziąć się za eksperyment wykonania czegoś od początku do końca ręcznie.

Tornado Tigermeet Revell 1:32 nadawał się do tego idealnie .

W trakcie prac:

IMAG2876_zpsfztyciqa.jpg

Efekt końcowy:

IMAG2962_zpshzdmkn57.jpg

Kolejnym krokiem w poznawaniu technik modelarskich była SUFA.

F-16I Academy 1:32

IMAG3113_zpszvuuzxlo.jpg

IMAG3168_zpsjwcfbnuq.jpg

Pierwsza próba budowy modelu z otwartą kabiną a w zasadzie kabinami.

F-4J Tamiya 1:32

IMAG3396_zpsanavtbgz.jpg DSC34108_zpsok8cgut1.jpg

Dla mnie przełomowy projekt Su-25UB Trumpeter 1:32 kamuflaż na tym modelu wykonywałem prawie w całości dwa razy. Nauka odtwarzania linii podziału mało mnie nie zabiła.

W końcowym efekcie postawiłem model prezentuje się tak:

IMAG3745_zpsh7szy4fy.jpg

Spróbowałem także przejść na drugą stronę mocy i wykonać coś zdecydowanie bardziej zniszczonego:

MiG-17PF Trumpeter 1:32

IMAG3631_zpsoykqmdbv.jpg

Kolejny model to F-15. Tamiya 1:32

IMAG3836_zpsrsbhn4e2.jpg SL703876_zpsiarjmlx0.jpg

Kolejne modele to w mojej opinii kolejne postępy.

MiG-23MF Trumpeter 1:32

IMAG4135_zpsjojmwhx1.jpg

F-8E Trumpeter 1:32

IMAG4658_zpsq66o6oyk.jpg

Jeden z moich ulubionych modeli

BAC Lightning Trumpeter 1:32

IMAG4973_zpsfeolxwbo.jpg

Jeżeli Lightning jest jednym z ulubionych to kolejny także:

Su-27 Trumpeter 1:32

IMAG5557_zpsljusbqco.jpg

Po tym modelu postawiłem grubą kreskę i podjąłem decyzję o wykonaniu większości modeli kolejny raz starając się poprawić to co zrobiłem poprzednio.

F-4J Tamiya 1:32

IMGP5818_zps3o4iuhev.jpg

F-14D Trumpeter 1:32

IMGP5407_zpsbw84rbs6.jpg

Jeden z najtrudniejszych projektów jakie zrealizowałem

A-6A Intruder Trumpeter 1:32

IMGP6482_zpsvzltmglq.jpg

F-16D, F-16C Academy 1:32

IMGP6706_zpseiowsnoa.jpg IMGP6719_zpsohrapca3.jpg

F4J Phantom II Tamiya 1:32

IMGP6846_zpswfzu1sls.jpg IMGP6816_zpsrpozersn.jpg

Na koniec mój pierwszy wiatraczek Mi-24 Trumpeter 1:35 udający wersję D

IMGP7251_zpsj7jcdrmo.jpgIMGP7229_zpsdw8vcxdr.jpg

Tym czasem to tyle.

Napisano

W zasadzie nie wiem czy mogę i powinienem się wypowiadać, bo jestem zdecydowanie mniej doświadczonym modelarzem, ale chciałem tylko wyrazić zachwyt i pogratulować kolekcji. Świetny warsztat i technika. Naprawdę gratuluję i zazdroszczę.

Napisano

Wielkim pasjonatem lotnictwa nie jestem ale ta kolekcja robi wrażenie

Obawiam się tylko że przy tym tempie budowy takich "miniaturek" musisz szybko pomyśleć o postawieniu lub wydzierżawieniu jakiejś hali wystawowej

Napisano

Fakt Padło już pytanie "Jak żyć" ja muszę pytać "Jak zwolnić" w domu wszystkie półki zajęte część modeli przebywa na gościnnych występach u syna a i w biurze w pracy już mi zwracają uwagę że z tą ekspozycją modeli w pracy przesadziłem.

Napisano
w pracy już mi zwracają uwagę że z tą ekspozycją modeli w pracy przesadziłem.

To raczej oni przesadzili. Powinni Ci wręcz urządzić gablotę na modele za aktywną promocję ich produktów malarskich!

Napisano

Ha.... Gdybym kupował te produkty najlepiej w tonach to faktycznie byliby zadowoleni może nawet dostalbym jakiś dodatek do pensji

Napisano

WIELKIE podziękowania wszystkim mam nadzieję podnosić poziom swoich kolejnych modeli - gdyby nie problem ze wzrokiem już bym coś pewnie dłubał tym bardziej że planuję wyjazd do Inowrocławia a mój model wystawowy jeszcze w pudełku.

Niemniej jednak cieszę się że moje prace oceniacie pozytywnie.

• 4 weeks later...
Napisano (edytowane)

Pozwolę sobie dodać fotki modeli które wykonałem ostatnio lub wcześniej a nie znalazły się w moim portfolio.

F-16 Tigers Academy 1:32

IMGP7739_zpstrmscpln.jpg

Mirage IIIC Italieri 1:32

IMGP7462_zpsk976r6fk.jpg

Edytowane przez KRL
Napisano

Dzięki Panowie, wiem że nie wypada ale i ja jestem zadowolony z tego jak wyszła ta 18'ka cieszy oko i już powoli zapomniam o walce z żywicami.

Grzesiu, mam nadzieję że i na żywo przypadnie ci do gustu.

Napisano

Robiłem dziś porządki na półkach z modelami i zorientowałem się że w portfolio brak jednego z moich MiG-ów-21MF Trumpeter 1:32.

Model wykonałem kilka miesięcy temu.

IMGP8054_zpsbkgzav01.jpgIMGP8031_zpssvzyqxnh.jpg

Napisano
Też chciałbym coś TAKIEGO znaleźć na półce :-)

Widzę tylko jedno wyjście, zakup pudełka kilka dni roboty (przyjemnej) i na półkę stawiasz sobie MF'a

Napisano
Też chciałbym coś TAKIEGO znaleźć na półce :-)

Widzę tylko jedno wyjście, zakup pudełka kilka dni roboty (przyjemnej) i na półkę stawiasz sobie MF'a

A masz jakiś szybki sposób na transfer umiejętności...

Model PIĘKNY i jak prawdziwy!

Napisano

Dziękuję Panowie - nie będę udawał że nie jestem zaskoczony rezystywnym odbiorem. Umieściłem galerie tego modelu na innym forum i mimo że odwiedziło ją naprawdę sporo osób komentarzy zero - więc myślałem że eweidentnie model nie przypadł nikomu do gustu.

Zrobiłem kilka fotek to może wkleję później galerię.