KRL Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Ponieważ już kilka modeli powstało w moim skromnym warsztacie podczas mojej bardzo krótkiej jak na razie przygody modelarskiej. Nadszedł czas na małe portfolio. Moje zainteresowania modelarskie w zasadzie są znacznie szersze niż to co znajdzie się w portfolio jednak od czegoś trzeba zacząć. Na początek Współczesne samoloty bojowe w skali 1:32 jest to ta część sztuki modelarskiej która interesuje mnie najbardziej w przyszłości pewnie pojawią się jeszcze motocykle- wyścigowe i w modele łodzi podwodnych. Moje modelarskie początki to czysty przypadek i spotkanie z kolegą który modelarstwem zajmuje się już blisko 40 lat. Skala 1:72 czy 1:48 wydaje mi się do dziś dnia zbyt wymagająca od początku jedno było jasne celuję w 1:32. Pierwszy model który wykonałem to MiG-29UB początki były dość trudne – model sklejony nie szpachlowany choć oczywiście starałem się wyszlifować wszelkie niedoskonałości o liniach podziału jeszcze nie myślałem wiedziałem że są coś tam starałem się pobrudzić coś pomazać i wyszło jak wyszło. MiG-29UB Revell 1:32 W kolejnym kroku postanowiłem odwzorować samolot jaki widziałem na własne oczy podczas praktyk jakie odbyłem w jednej z firm zajmującej się remontami. Miał być to samolot wyblakły z kolorami na których widać oznaki kredowania powłoki itd. Wyszło jak wyszło: F-4 Phantom II Revell 1:32 Skala pozostała choć wielkość modeli na krótki czas zdecydowanie zmieniła że się. Zmieniał się także dość mocno kwestia warsztatowa zacząłem zdecydowanie bardzie zwracać uwagę na sklejanie i późniejsze dopracowanie powierzchni od tego modelu rozpocząłem szpachlowanie. Przyszedł też czas na próby post-shadingu niestety nie do końca udane i tak powstał F-104 Hasegawa 1:32 Na krótki czas pozostawiłem skalę 1:32 by spróbować sił z 1:48 jednak szybko zaniechałem tych praktyk. Su-27 Academy 1:48 F-22 Italieri 1:48 Powrót do skali 1:32 wiązał się z pewnymi postanowieniami. Pierwsze postanowienie to nauka wash’a i tak powstał MiG-21MF Trumpeter 1:32 Kolejny krok to próby cieniowania i nauka wykonywania dysz silników odrzutowych. Na warsztat koleiny raz trafił MiG-29UB. Revell 1:32 W końcu przyszedł czas na nieco ambitniejszy model i na stole pojawił się F-14D Trumpeter 1:32 F-18 Trumpeter 1:32 Kolejny model to MiG-23MF Trumpeter 1:32 który na moich półkach pojawi się jeszcze w kilku egzemplarzach. Teraz coś większego kalibru. Su-27UB Trumpeter 1:32 Przyznam że przyszedł moment zmęczenia wersjami z kamuflażem z pudełka i postanowiłem wziąć się za eksperyment wykonania czegoś od początku do końca ręcznie. Tornado Tigermeet Revell 1:32 nadawał się do tego idealnie . W trakcie prac: Efekt końcowy: Kolejnym krokiem w poznawaniu technik modelarskich była SUFA. F-16I Academy 1:32 Pierwsza próba budowy modelu z otwartą kabiną a w zasadzie kabinami. F-4J Tamiya 1:32 Dla mnie przełomowy projekt Su-25UB Trumpeter 1:32 kamuflaż na tym modelu wykonywałem prawie w całości dwa razy. Nauka odtwarzania linii podziału mało mnie nie zabiła. W końcowym efekcie postawiłem model prezentuje się tak: Spróbowałem także przejść na drugą stronę mocy i wykonać coś zdecydowanie bardziej zniszczonego: MiG-17PF Trumpeter 1:32 Kolejny model to F-15. Tamiya 1:32 Kolejne modele to w mojej opinii kolejne postępy. MiG-23MF Trumpeter 1:32 F-8E Trumpeter 1:32 Jeden z moich ulubionych modeli BAC Lightning Trumpeter 1:32 Jeżeli Lightning jest jednym z ulubionych to kolejny także: Su-27 Trumpeter 1:32 Po tym modelu postawiłem grubą kreskę i podjąłem decyzję o wykonaniu większości modeli kolejny raz starając się poprawić to co zrobiłem poprzednio. F-4J Tamiya 1:32 F-14D Trumpeter 1:32 Jeden z najtrudniejszych projektów jakie zrealizowałem A-6A Intruder Trumpeter 1:32 F-16D, F-16C Academy 1:32 F4J Phantom II Tamiya 1:32 Na koniec mój pierwszy wiatraczek Mi-24 Trumpeter 1:35 udający wersję D Tym czasem to tyle. Cytuj
Hammett Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 W zasadzie nie wiem czy mogę i powinienem się wypowiadać, bo jestem zdecydowanie mniej doświadczonym modelarzem, ale chciałem tylko wyrazić zachwyt i pogratulować kolekcji. Świetny warsztat i technika. Naprawdę gratuluję i zazdroszczę. Cytuj
jonathan Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Nie ma co zazdrościć tylko podpatrywać i się uczyć... Prace są naprawdę super fajne i jest na czym oko zawiesić. Cytuj
hiwis Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Wielkim pasjonatem lotnictwa nie jestem ale ta kolekcja robi wrażenie Obawiam się tylko że przy tym tempie budowy takich "miniaturek" musisz szybko pomyśleć o postawieniu lub wydzierżawieniu jakiejś hali wystawowej Cytuj
KRL Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Napisano 6 Kwietnia 2016 Fakt Padło już pytanie "Jak żyć" ja muszę pytać "Jak zwolnić" w domu wszystkie półki zajęte część modeli przebywa na gościnnych występach u syna a i w biurze w pracy już mi zwracają uwagę że z tą ekspozycją modeli w pracy przesadziłem. Cytuj
net_sailor Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 w pracy już mi zwracają uwagę że z tą ekspozycją modeli w pracy przesadziłem. To raczej oni przesadzili. Powinni Ci wręcz urządzić gablotę na modele za aktywną promocję ich produktów malarskich! Cytuj
KRL Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Napisano 6 Kwietnia 2016 Ha.... Gdybym kupował te produkty najlepiej w tonach to faktycznie byliby zadowoleni może nawet dostalbym jakiś dodatek do pensji Cytuj
Mitrandir Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Moje zdanie już znasz Przepiękna kolekcja, każdy następny bardziej smakowity kasek Cytuj
KRL Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Napisano 6 Kwietnia 2016 WIELKIE podziękowania wszystkim mam nadzieję podnosić poziom swoich kolejnych modeli - gdyby nie problem ze wzrokiem już bym coś pewnie dłubał tym bardziej że planuję wyjazd do Inowrocławia a mój model wystawowy jeszcze w pudełku. Niemniej jednak cieszę się że moje prace oceniacie pozytywnie. Cytuj
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Świetna kolekcja, eleganckie malowanie. Jest na co patrzeć. Cytuj
KRL Napisano 1 Maja 2016 Autor Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Pozwolę sobie dodać fotki modeli które wykonałem ostatnio lub wcześniej a nie znalazły się w moim portfolio. F-16 Tigers Academy 1:32 Mirage IIIC Italieri 1:32 Edytowane 15 Kwietnia 2023 przez KRL Cytuj
luckyLUKE Napisano 1 Maja 2016 Napisano 1 Maja 2016 Ja jak zawsze jestem pod dużym wrażeniem. Oglądam z zazdrością. Cytuj
Mitrandir Napisano 2 Maja 2016 Napisano 2 Maja 2016 Ehhhh.... wszystkie piękne ale 18ka mnie powaliła Piękna gratuluje Cytuj
KRL Napisano 2 Maja 2016 Autor Napisano 2 Maja 2016 Dzięki Panowie, wiem że nie wypada ale i ja jestem zadowolony z tego jak wyszła ta 18'ka cieszy oko i już powoli zapomniam o walce z żywicami. Grzesiu, mam nadzieję że i na żywo przypadnie ci do gustu. Cytuj
Mitrandir Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 :hehe: Darku jak nie sprzedasz to kiedyś na pewno Cytuj
KRL Napisano 11 Maja 2016 Autor Napisano 11 Maja 2016 Robiłem dziś porządki na półkach z modelami i zorientowałem się że w portfolio brak jednego z moich MiG-ów-21MF Trumpeter 1:32. Model wykonałem kilka miesięcy temu. Cytuj
Danio Napisano 11 Maja 2016 Napisano 11 Maja 2016 Wprawdzie nie moja kategoria, ale malowanie zaje.. Rewelacja ! Cytuj
luckyLUKE Napisano 11 Maja 2016 Napisano 11 Maja 2016 Też chciałbym coś TAKIEGO znaleźć na półce :-) Cytuj
KRL Napisano 12 Maja 2016 Autor Napisano 12 Maja 2016 Też chciałbym coś TAKIEGO znaleźć na półce :-) Widzę tylko jedno wyjście, zakup pudełka kilka dni roboty (przyjemnej) i na półkę stawiasz sobie MF'a Cytuj
cooper69 Napisano 12 Maja 2016 Napisano 12 Maja 2016 Też chciałbym coś TAKIEGO znaleźć na półce :-) Widzę tylko jedno wyjście, zakup pudełka kilka dni roboty (przyjemnej) i na półkę stawiasz sobie MF'a A masz jakiś szybki sposób na transfer umiejętności... Model PIĘKNY i jak prawdziwy! Cytuj
KRL Napisano 12 Maja 2016 Autor Napisano 12 Maja 2016 Dziękuję Panowie - nie będę udawał że nie jestem zaskoczony rezystywnym odbiorem. Umieściłem galerie tego modelu na innym forum i mimo że odwiedziło ją naprawdę sporo osób komentarzy zero - więc myślałem że eweidentnie model nie przypadł nikomu do gustu. Zrobiłem kilka fotek to może wkleję później galerię. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi