tees Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Witam. Kolejny szkrab ukończony. By odpocząć przy pracach nad Sokołem( brrr...) dla relaksu chwyciłem się za Bryze . Ogólnie modelik budowało się dość przyjemnie. Części do siebie w miarę pasowały ale i tak jak na te skale musiałem użyć sporo szpachli co widać na fotkach z budowy modelu.Mniejsze szczeliny zalewałem klejem cyjanoacrylowym zamiast szpachli. Mimo malutkiej skali postanowiłem modelik nieco wzbogacić w infrastrukturę zewnętrzną .Dorobiłem imitacje świateł pozycyjnych, świateł antykolizyjnych oraz reflektory które są bardzo widocznym i charakterystycznym elementem samolotu. Następnie dorobiłem anteny i uchwyty. Nieco podrasowałem gondole silnikowe poprawiając w nich wloty powietrza gdyż w samym modelu wogóle ich prawie nie było widać gdyż były zalane całkowicie tworzywem. Wkleiłem do nich również charakterystyczne osłony rozruszników co widać w postaci półokrągłych elementów we wlotach pod kołpakiem śmigła.Nieco pogłębiłem linie podziałowe i nieco podciołem stery ,lotki i klapy by podkreślić ich odrebnosc. Noi malowanie. Całość pomalowałem szarą farbą z palety Gunze. Linie podziałowe lekko zapuszczone ciemnym szarym Humbrolem. Przyszedł czas na ozdobienie modelu kalkomaniami. Tu muszę stwierdzić iż kalki produkcji Begemotu z zestawu są naprawdę świetne. Cieniutkie, bardzo plastyczne i szczegółowe. Poniżej prezentuje kilka zdjęć z etapu przygotowania modelu do malowania. A teraz to co mi wyszło z tego wszystkiego: I kilka fotek na szczegóły : Nastepny bedzie IŁ-14 lub Jak-40. Pozdrawiam Darek Cytuj
Woit Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Mniam, mniam, schrupany na śniadanie, jak miło jest rozpocząć tak dzień Mam kilka pytań, czy boczne szyby są z zestawu? Jak robiłeś światła pozycyjne? Anteny to rozciągane ramki? Generalnie, o wyszedł Ci ładny czyścioszek, ale i prawdziwe Bryzy są schludnie utrzymanymi maszynami - przynajmniej ja jakiś brudasów nie widziałem. Detale dodały sporo realizmu, zwłaszcza te pierdoły w gondolach silników. Następnego proszę Ił-a, bo nad Jaczkiem zdaje się, że RAV siedzi. No chyba, że będzie to Cytuj
Grzes Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Widzę tees że się ostro wziąłeś za 1/144. Fajna kolekcja wyjdzie, zwłaszcza, że kilka modeli ostatnio weszło na rynek. Jeszcze 2 pytanka: Planujesz kolejne Bryzy? Jakie barwy dla JAKa i Iła ? Cytuj
kornik_69 Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Świetna robota kolego Tees. Mały ale wspaniały model Ostatecznie mnie przekonałeś do zakupu Bryzy. Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Piękna Bryza ,taka malutka ale zadbałeś o detal ,brawo . Cytuj
tees Napisano 19 Lutego 2012 Autor Napisano 19 Lutego 2012 Witajcie Koledzy. Dziekuję za opinie o modelu . Sama Bryzunia prezentuje się naprawdę świetnie chociaż to maleństwo. Kornik69 - naprawde warto ja kupić a z reszta i tak nie ma wyboru jeśli idzie o model tego samolotu. No Broplan w 1/72 już prawie niedostępny . Woit - Szyby to kalkomania z kilkukrotną warstwa błyszczącego lakieru. Miały być z Clirfixu ale po naklejeniu kalki z obwódkami okien wyszło tak fajnie ze postanowiłem to tak pozostawić. Dorobiłem dodatkowo bomble ( wytłoczyłem) na oknach przyklejając je na lakierze błysku. Swiatła to kawałki ramki przezroczystej ,nawiercone w odpowiednim miejsc. Otworek lekko wypolerowany wykałaczką i zalany farbka o odpowiednim kolorze. Następnie kawałek ten przyklejam w miejsce odpowiednio uformowane w skrzydle czy stateczniku. Zawsze nieco większe niż być powinna sama lampka. Następnie trzeba oszlifować do odpowiedniego kształtu i polerka aż do przejrzystości. Antena to bardzo cieniutka gumka która kupiłem pare lat temu w pasmanterii. ma wielka zalete. po przyklejeniu ,naciągając ja odpowiednio można uzyskiwać imitacje linek różnej grubości. I jeszcze jedno. Gdy się ja zahaczy na modelu nie urywa się .hahaha. jak gumka się naciąga. Teraz fotka z suwmiarka: I w parze z An-2 Pozdrawiam Darek Cytuj
kowal76 Napisano 19 Lutego 2012 Napisano 19 Lutego 2012 Dla mnie śliczny modelik , z niecierpliwością czekam na Iła 14 Cytuj
Woit Napisano 19 Lutego 2012 Napisano 19 Lutego 2012 (...)Woit - Szyby to kalkomania z kilkukrotną warstwa błyszczącego lakieru. Miały być z Clirfixu ale po naklejeniu kalki z obwódkami okien wyszło tak fajnie ze postanowiłem to tak pozostawić. Dorobiłem dodatkowo bomble ( wytłoczyłem) na oknach przyklejając je na lakierze błysku. Swiatła to kawałki ramki przezroczystej ,nawiercone w odpowiednim miejsc. Otworek lekko wypolerowany wykałaczką i zalany farbka o odpowiednim kolorze. Następnie kawałek ten przyklejam w miejsce odpowiednio uformowane w skrzydle czy stateczniku. Zawsze nieco większe niż być powinna sama lampka. Następnie trzeba oszlifować do odpowiedniego kształtu i polerka aż do przejrzystości.Antena to bardzo cieniutka gumka która kupiłem pare lat temu w pasmanterii. ma wielka zalete. po przyklejeniu ,naciągając ja odpowiednio można uzyskiwać imitacje linek różnej grubości. (...) Dzięki za wyjaśnienia. Z tym oszkleniem to faktycznie nieźle Ci poszło Pozostałe patenty, niby znane, ale jednak dodają uroku jak nic. Jeszcze raz gratuluję i czekam na kolejny Twój model w 1/144 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi