Maciekross Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum i chciałbym Wam przedstawić swoją pierwszą pancerke. Jestem początkowym modelarzem co od razu będziecie mogli zobaczyć :P Model malowany ręcznie ze względu na niemożność malowania aerografem z którym mam kłopoty techniczne. Jakość wykonania modelu pozostawia wiele do życzenia, troche trzeba było podłubać i dokładnie dopasować aby wszystko grało. Ze względu na to że dopiero zaczynam proszę o wyrozumiałość, ale chciałbym usłyszeć Wasze uwagi i spostrzeżenia na temat tego modelu . Oto zdjęcia : Pozdrawiam Cytuj
kub Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam Sam jestem początkującym (na razie zrobiłem 3 modele w 1:72 i 3 w 1:35) więc nie będę wytykać więcej błędów oprócz podstawowych widać ślady od pędzla aby tego uniknąć trzeba dobrze rozcieńczyć farbę i kłaść więcej warstw (nawet teraz polecam pociągnąć jedną czy dwie warstwy na osłony bo widać że nie jest do końca pokryte farbą) a jak chciał jeszcze poprawić osłony to proponowałbym abyś aby wykonać je z puszki po napoju ale dla początkującego to nie jest konieczne. A tak jest na moim zdaniem zadowalającym poziomie Cytuj
Nugget Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Kurczę te płyty boczne (osłony?) wyraźnie za grube. Na modelu błyszczą się kalki, nierówno pomalowane bandaże kół, modelowi przydałby się wash, płyty(osłony?) boczne wyglądają, jakby zrobione były z jednego kawałka plastiku, gąsienice w niektórych miejscach, nie przylegają do siebie w odpowiedni sposób. To tyle, parę rad, osłony nie są ładne obwiniam o to zestaw, można byłoby je pociachać na parę rożnych części, albo chociaż "złoszować", choć i tak najlepszym rozwiązaniem było by je wykonać z blachy.Pamiętaj bandaże kół w tej skali bardzo trudno wymalować, po prostu lepiej tam zapuścić rzadką farbę. I ta rdza ten kolor nie odpowiedni, dawaj wątek do warsztatu, może ktoś Ci pomoże może... Tak też jestem początkującym, bo zrobiłem ledwo 3 modele w życiu ale na błędy te podstawowe trzeba bardzo uważać. Dlaczego masz czerwone gąsienice ??? Cytuj
Maciekross Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Napisano 1 Sierpnia 2011 One są rdzawo-metaliczne, pod tym sztucznym światłem tak wyszło . Jeśli chodzi o malowanie płyt to robiłem najpierw podkład panzer grau, a dopiero potem nakladalem docelowy kolor i dlatego tak wyglada jakby były nie domalowane . Dzieki za uwagi Cytuj
fazzi Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Ten model wręcz wrzeszczy i błaga o washa. Pomyśl o tym. Co do kalek: miejsce pod kalką pomaluj lakierem błyszczącym , połóż kalki, po czym pomaluj lakierem matowym. Wtedy nie będzie widać że są to kalki- nie będą sie błyszczeć Cytuj
Maciekross Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Napisano 1 Sierpnia 2011 Co do Washa to nigdy tego nie robilem jutro coś spróbuje zrobić z tym fantem. Jesli nie mam wlasciwych materialow do Washu to co polecacie ? gdzies czytalem ze plakatowki moga byc dobre , co o tym sadzicie ? Cytuj
Wicia1975 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Olejna plus terpentyna tanio i skutecznie. Choć sam używam AK Interactive. Cytuj
bazylms Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Ja używam Dark Brown MIG Productions. Cytuj
GeraltofPoland Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Jak na początkującego wyszło całkiem nieźle- sam jestem początkujący, więc wiem, co mówię . Mogłeś się pokusić o pomalowanie narzędzi na błotnikach, bo model wygląda strasznie monotonnie i nie ma prawie żadnych detali, ale z tego co wiem, to normalka dla Italeri. Wash oczywiście niezbędny. Z shurzenami to faktycznie nieźle pojechali- w skali 1:1 miałyby na oko z 5 cm. Cytuj
Maciekross Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Napisano 2 Sierpnia 2011 Poprawiłem trochę, jeśli w ogóle można nazwać to poprawą :P ale to już Wy spróbujcie ocenić. Robiłem to po raz pierwszy nie wiem czy pomyślnie. Moim zdaniem wygląda lepiej Pozdrawiam Cytuj
xDamian Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Podam Ci mój sposób na wash. Farba olejna dla plastyków: najczęściej używana jest Brąz van Dycka(taki prawieczarny) rzadziej ale przeze mnie częściej Siena Palona(super rdzawy kolor) kupisz to w sklepie dla plastyków - w Warszawie na ul. Mazowieckiej jest 5 sklepów(nie wiem gdzie mieszkasz) mieszasz to z Rozcieńczalnikiem do farb OLEJNYCH firmy Wamod Nie znam innych rozcieńczalników ale ten świetnie sam wchodzi w zagłębienia bez zabezpieczenia powierzchni lakierem błyszczącym. W proporcjach mniej więcej 2 części farby i 5 rozcieńczalnika, ale najlepiej jak sam dobierzesz. Niektórzy lubią gęsty a niektórzy rzadki. Potem scierasz używając patyczków do czyszczenia uszu lub wacików kosmetycznych ukradzionych mamie/żonie/narzeczonej/kochance/czy komu tam jeszcze Cytuj
fazzi Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Ja mieszam z rozcieńczalnikiem EKO albo EKO-1, ale najlepiej sprawdza się White Spirit- pytaj w sklepach plastycznych. Jest tani (5 zl za butelkę) a sprawdza się genialnie. Po za tym zapoznaj się z TYM . Masz tu trochę powiedziane o farbach olejnych, washah, filtrach itd. życzę powodzenia Fazzi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi