Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Powinienem zacząć: "dawno, dawno temu... ", bo właściwie taka jest historia tego modelu

Inspiracją do zrobienia BRDM-a 2 w czasach "przedtrumpeterowskich" było spotkanie z rzeczywistym pojazdem w 2001 roku podczas białostockiej Biesiady Modelarskiej (pozdrawiam Artura i Jarka!!!). Wtedy narodził się pomysł zrobienia modelu w barwach "białostockich" w wersji przeciwchemicznej- obecnie Trumpeter ma ją w zapowiedziach. Projekt długo dojrzewał, aż z inspiracji Imka postanowiłem dokończyć model w wersji standardowej w barwach 2. Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego im. mjra Henryka Dobrzańskiego "Hubala".

Nie chciałem kupować blaszek Eduarda, więc nie obyło się bez ingerencji własnej:

• wymieniłem koła na żywiczne- Hussar (z bieżnikiem polskim),

• wyrzuciłem do kosza osłony lamp przednich i dorobiłem je wg zdjęć z blaszki offsetowej,

• z tej blaszki oraz drutu powstały też uchwyty i mocowania narzędzi,

• popracowałem nad wnętrzem (jest dość uproszczone),

• „ukoronowałem” wieżyczkę zapasowym kołem z żywicy- często przewożonym w tym miejscu,

• przepracowałem tłumiki i rury wydechowe (wg fotografii),

• dorobiłem kierunkowskazy i odblaski na tylnej płycie pojazdu,

• dorobiłem bosak i linę często stosowane w BRDM-ach,

• wymieniłem łopatę, której kształt był bardzo nieprawidłowy,

• dorobiłem uchwyt lusterka i samo lusterko oraz tablicę identyfikacyjną pojazdów wojskowych,

• No i przyjrzawszy się defiladowej fotografii (której adres tu zamieszczam) pokusiłem się o odtworzenie kamuflażu i organizacji przodu pojazdu.

• Kalkomanie pochodzą z zestawu TORO (nota bene, dobór kroju cyfr i liter nie był prosty. Na zdjęciu widać zakłócenia symetrii numeru rejestracyjnego). (Dzięki, Staszku, za cierpliwe przyglądanie się, jak masakruję Ci zestaw kalkomanii )

Fotografia autentycznego pojazdu, który stał się podstawą niniejszego modelu:

http://lubiehrubie.pl/wiadomosci/swieto-2-hrubieszowskiego-pulku-rozpoznawczego-2013-fotoreportaz)

Efekt- jak widać!

Zapraszam do oglądania i komentowania!

Więcej fotek na: http://www.ztslublin.pl/galeria/brdm-2-dragon-skala-135.html

image.raw?type=img&id=19948

image.raw?type=img&id=19949

image.raw?type=img&id=19950

image.raw?type=img&id=19951

image.raw?type=img&id=19952

image.raw?type=img&id=19959

image.raw?type=img&id=19963

image.raw?type=img&id=19964

image.raw?type=img&id=19960

A tak to się zaczynało...

image.raw?type=img&id=19966

image.raw?type=img&id=19967

Pozdrawiam!

Napisano

Czadowy. A i podstawka niczego sobie, jakby na łące nad Bugiem stał...

Napisano

Czaderski. Mam na takiego smaczek w 1/72

Napisano

Dzięki Zbyszku. Znam temat chętnie bym łyknął obie wersje BRDM-a z S -model temat do obmyślenia jak znajdę chętnego na drugi model z pudła . Myślę też nad BTR 40 i BTR 152, może też FUG.

Napisano

Bardzo udany model, świetna podstawka. Skromna i realistyczna za razem. U mnie w poczekalni jeszcze starsza "świnia" - Revell.

Znam temat chętnie bym łyknął obie wersje BRDM-a z S -model temat do obmyślenia jak znajdę chętnego na drugi model z pudła (...)

To ja jestem ten "drugi"...

Napisano

Panowie, dzięki za dobre słowo...

Lubię "terenowe" podstawki i stąd ćwiczę rożne rodzaje rośłin. Teraz właśnie miało być na niej "dość mokro" "gdzieś nad Bugiem" np. w Nowej Dębie .

Jeżeli będzie BRDM 2- to następny pewnie już z Trumpetera...

GERD- czy Revell czy Dragon- jeden zestaw- dużo pracy!

Pozdrawiam.

Napisano
Tak gwoli ścisłości Nowa Dęba nie jest nad Bugiem, tylko nie daleko Sanu

Bliżej raczej do Trześniówki i Dęby...

Dzięki, Zbyniu, za sprostowanie- jak zwykle- nieoceniony w... geografii!

Cieszę się, że śledzisz mój wątek...

Pozdrawiam!

Napisano

Porządny świniak.

Sam przechodziłem przez ten zestaw tyle, że waloryzowałem go Eduardem.

Fajnie wyszły ci reflektory - jaki patent?

Koła widać, że żywica, bo te zestawowe to jakaś parodia...

Napisano

Fajnie wyszły ci reflektory - jaki patent?

Trzeba je mocno wyfrezować, pomalować sreberkiem, wrzucić do środka drobną cyrkonię lub coś z błyszczącej galanterii damskiej , wyciąć wycinakiem do skóry odpowiedni krążek imitujący szkiełko (może być z pustego "listka" po tabletkach- ma wypukłość- i przykleić go lakierem bezbarwnym do reflektora...

Ot i cała filozofia!

A w ogóle- myslałem o produktach ELF- jak je zdobędę, pomyślę, czy wyrzec się tej technologii, którą opisałem powyżej...

M.A.V.- z tym "mistrzowstwem"- nie przesadzaj. Jak się będę uważał za mistrza- to będzie znak, że umarłem... Ale dzięki za uznanie.

Pieniek można wykonać samemu, albo posiłkować się jakimś żywicznym odlewem. Trawka- to różne warianty trawki modelarskiej, kępki pakuł odpowiednio przycięte i "rozczochrane", mech, patyczki...

Pozdrawiam i dziękuję za pozytywny odbiór!

ER

Napisano
Tak gwoli ścisłości Nowa Dęba nie jest nad Bugiem, tylko nie daleko Sanu

Bliżej raczej do Trześniówki i Dęby...

Dzięki, Zbyniu, za sprostowanie- jak zwykle- nieoceniony w... geografii!

Cieszę się, że śledzisz mój wątek...

Pozdrawiam!

Zawsze do usług Chociaż w geografii jestem lepszy

• 2 weeks later...
Napisano

Piękny BRDM, a najlepsze jest to, że z mojego miasta Sam chciałem skleić, ale jakoś czasu nie było, a fotki porobiłem z każdej strony. Aaaa w sprawie podstawki, dałeś trochę za bardzo zielone te kępki traw i na takim terenie BRDM'y z Hrubieszowa się nie pojawiają, ale wiadomo, mogłeś nie wiedzieć

Pozdrawiam i więcej pięknych modeli (może teraz HUMVEE z 2PR? ).

Napisano

Może faktycznie kółeczka za czyste w stosunku do tego, po czym pojazd jedzie, ale całość wygląda rewelacyjnie Od czubka anteny po najmniejszy kamyk na podstawce. Brawo

może teraz HUMVEE z 2PR?

O właśnie - to by było coś

Napisano

Dzięki, Panowie za dobre słowo...

Więcej realizmu- może przy następnych projektach...

A co do HUMVEE- mam niewiele współczesnych- w orbicie mocih zainteresowań raczej pozostaje II wojna światowa...

Pozdrawiam.

Robert