Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich na Modelwork!

Na forum jestem od 2008 roku ale dotychczas jako obserwator.

Poztanowiłem podzielić się z Wami moją ostatnią pracą, tj modelem Lima 6 bis, którego robię z dwóch modeli KP - MiGa 15 i MiGa 17 PF.

Kilka fotek (przepraszam za jakość) z pracy nad modelem:

zdjcie145h.jpg

zdjcie144q.jpg

zdjcie146y.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Podoba mi się czyściutkie wykonanie konwersji. Nie widzę tam zbyt dużego szlifowania, ot przycięte i czysto sklejone elementy kadłuba.

Z tego co pamiętam, to ta zmiana skosu w skrzydle jest chyba nieco przesadzona w modelu KP.

Napisano

Skos krzydeł rzeczywiście nie leży idealnie w planach ale darowałem sobie tą korektę. Co do konkretnego egzemplarza Limka to będzie maszynka z numerem 101.

Napisano

Precyzji cięcia- zazdroszczę .Super czysta praca , podoba mi się

Warto było wejsć na temat .

Napisano

Wielkie dzięki SAAB. Miło usłyszeć kilka miłych słów na forum od prawdziwego fachowca! Wielki szacunek dla Twoich prac.

Dzięki!!

Pozdrawiam

Napisano

Limek mi się podoba, a że z szachownicami to jeszcze bardziej.

Mam tylko jedną uwagę - niebieski nie jest zbyt niebieski? Dolne powierzchnie samolotów u nas były raczej malowane mniej intensywnym błękitem.

Napisano

Zdjęcie Lima z żółtym numerem robione Nikonem oddaje rzeczywiste kolory jakie są na modelu. Pzostałe zdjęcia są z telefonu - zawsze pod ręką Widać różniocę w barwach. Poza tym nie mam kiedy zrobić zdjęcia przy świetle dziennym, sztuczne światło zawsze coś skoślawi.

Pozdrawiam

Napisano

Nie w/g mnie niebieski mógłby być jeszcze bardziej niebieski /taki bielszy odcień bieli/.

Jeżeli korzystasz ze zdjęć 101 tuz po ostatnim remoncie ,to na gornej powierzchni zbiorników daj jasno-zielony.

Jezeli zas tuz przed wycofaniem ,zbiorniki były srebrne.

No i ten piaskowy, bardziej szedł ku brązom. A ten w głębi to co zacz?

Napisano (edytowane)

Zbiorniki będą z plamą jasnozieloną tak jak mówisz "em". Jutro będę sie bawił w szczegóły. Co do piaskowego to cofnij się na poczek tematu do zdjęcia, gdzie model jest puszczony tylko tym kolorem. Zdjęcie robione było w dzień i oddaje rzeczywisty kolor.

W tle widać Lima 2 w trakcie pracy (model MiGa 15 Dragona).

Edytowane przez Gość
Napisano

Aeroplan, bazuję na zdjęciach z płyty dołączonej do monografii.

Napisano

Możesz się obrażać jak przy MiGu-23, ale swoje zdanie i tak powiem...

limek018.jpg

Jeżeli, jak sam stwierdziłeś, to zdjęcie oddaje kolory rzeczywiste, to niestety, ale piaskowy jest nietrafiony. Spójrz na fotki w aeroplanie, tamten kolor jest wpadający lekko w zółty, coś nawet jak przygaszony Humbrol 154 (choć może to byłby nazbyt intensywny żółty)

Jasny zielony też wydaje się trochę obok. Oryginał zbliżony jest do H 150, jest bardziej soczysty. Przynajmniej byłyby to kolory bardziej zbliżone do tych ze zdjęć.

lim-6bis.jpg

A poza tym oczywiście brawa za kolejny model z biało-czerwoną!

Napisano

Grzes,to nie tak. Cinekf1 napisał o korzystaniu z Aeroplana i stoi tam zolto-piaskowy 81. Jaki on jest ? kto go ma to wie...;)

Jestem w tej lepszej sytuacji poniewaz mam zdjęcia 101 w róznych ujeciach. I na kazdym nasycenia zołtego jest inne .Raz zoltawy do bólu raz jasnobrązowy jak buty zołnierskie /przepraszam za porównanie/.

To samo tyczy sie zieleni,zauwaz do miejsca gdzie był nakladany brezentowy pokrowiec jest inne nasycenie kolorów, brak wypłowień a takze swiecaca faktura.

Dla mnie ,Cinekf1 modelem Lim-6bis zrobił kawał porządnej roboty. Tak trzymaj!

Będą Marsy

Napisano

em

Ależ oczywiście, że zrobił dobrą robotę!!!

Ja też podałem kolory zbliżone, a nie narzucałem ich!!!

Zdjęcia również nie oddaja właściwego odcienia, zdaję sobie z tego sprawę, ale mimo wszystko brąz jest zupełnie z innej bajki.

Kolor zielony to w ogóle wymagałby sporego nakładu pracy i mieszania odcieni, bo farba jak widać płowiała i ulegała znacznemu zużyciu.

Napisano

Witam

Troszkę popracowałem nad malowaniem w nocy.

Zrobiłem fotkę na balkonie w świetle dziennym, troszkę lepiej to wygląda, chyba

limek027a.jpg

tu orginał

101ew.jpg

Za marsy zabieram się po obiadku

Panowie, ja nie uwarzam się za wyśmienitego modelarza, żaden z moich modeli napewno do redukcyjnych się nie zalicza. Poprostu dobrze się tym bawię.

Za uwagi i miłe słowa dziękuję

Pozdrawiam wszystkich

Napisano
Troszkę popracowałem nad malowaniem w nocy.

Zrobiłem fotkę na balkonie w świetle dziennym, troszkę lepiej to wygląda, chyba

A widzisz, zupełnie inaczej i lepiej! Problem jak widać był w znacznym przekłamaniu kolorów na zrobionych fotkach.
Napisano (edytowane)

Będzie i dysza z silnikiem. Chwilowo "odbyt" służy do mocowania modelu przy malowaniu. Montaż zostawiam na koniec.

Patyk co do numerów farb to sorki, ale Ci nie podam bo eksperymentuję. Raz się uda a raz nie Mieszam to, co mam, a jest tego trochę. Napewno numery Humbrola podane w aeroplanie 5/6'03 nie oddają rzeczywistych kolorów samolotu (jeśli chodzi o zdjęcia, na którymi ja się sugerowałem - tak mi się przynajmniej wydaje).

Marsy już prawie zrobione

Edytowane przez Gość