Skocz do zawartości

Su-20 - Pantera z przewagą dodatków własnych - 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich w nowym warsztacie!

Wybór tematu nie był łatwy i chcę w tym miejscu podziękować wszystkim kolegom, którzy do tej pory wsparli mnie materiałowo i merytorycznie. Oczywiście proszę o nadzór w toku prac i w razie czego o interwencję. Nie chciałbym nikogo pominąć, dlatego nie będę wymieniał, ale zainteresowani wiedzą . Zapewniam przy tym, iż nie przepadnie materiał zgromadzony co do konkurenta Su-20.

Model będzie budowany w konwencji Jakowej, tj. zamierzam pootwierać go i pociąć gdzie się da w oparciu o dokumentację i odtworzyć możliwie szczegółowo. Mam przy tym zamiar - wbrew pozorom - mieć z jego budowy sporo satysfakcji i fun-u . Pozostają przy tym zachowane podstawowe kryteria: skala 1:72, po polsku oraz zestaw daleki od doskonałości. Do tego samolot rzadko wybierany przez modelarzy - tu mam nadzieję na wzajemny pozytywny wpływ z warsztatem kolegi GEM-a, coś na pewno da się podpatrzeć.

Poniżej materiał wyjściowy - oprócz dwóch zestawów będę się w miarę potrzeby posiłkował blaszką Part-a:

Su20box.JPG

Dane potrzebne do budowy znalazłem w poniżej przedstawionych publikacjach, do tego oczywiście materiał z sieci, a także dostarczony przez kolegów oraz wyniki własnych obserwacji - jeszcze raz dzięki za udzielenie pomocy.

Su20dok.JPG

Aby w ogóle zacząć myśleć o cięciu i meblowaniu należy doprowadzić rurę do należytego kształtu. Producent był uprzejmy dać tu modelarzom spore pole do działania

Su20%252520czesci%252520rura.JPG

Szczególnie urocze są linie podziałowe, które należało zlikwidować, podobnie jak otwory na skrzydła

rura%252520linie.JPG

Zrezygnowałem też z fabrycznego zbyt wąskiego garbu, który i tak muszę zrobić po swojemu z uwagi na zamiary otwarć. Rura została sklejona - tylko w obrębie ogona i w kilku punktach, aby później łatwo rozdzielić. Górna strefa składa się z płytek - najwyższa jest nacięta nożykiem, aby po wyprowadzeniu sylwetki delikatnie rozdzielić

rura%252520montaz.JPG

Po użyciu ciężkiego sprzętu, a następnie coraz to lżejszego i zapyleniu pracowni tonami pyłu, rura "wyszła na ludzi". Tu uwaga - pierścień i stożek są fabryczne i wklejone na dwie maleńkie kropelki Sg wyłacznie dla zapewnienia uniknięcia efektu wyoblenia krawędzi przed pierścieniem w ramach niemal przemysłowego zdzierania, piłowania, szlifowania i polerowania. Podobnie w swoim czasie pójdzie precz strefa ogonowa, obecnie pełniąca rolę wygodnego trzymanka.

rura%252520got%2525201.JPG

rura%252520got%2525202.JPG

Teraz przyjdzie czas na dopracowanie powierzchni zewnętrznych i dokładne oparcowanie działań we wnętrzu.

Choć mam sporo dokumentacji - apel: jeżeli posiadacie i macie ochotę udostępnić, proszę o wszelkie dane pozwalające odtworzyć detale - otwarte panele, silnik itp. Z góry serdecznie dziękuję .

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano

zasiadam i podpatruję bo czeka na zrobienie

co do otwierania to chyba trzeba szukać Su-17 rosyjskich bo SU-20 to przecie eksportowa wersja siedemnastki

jakieś przekroje i plany (coprawda Su-17) były w czeskim Zlinku w trzech częściach

Napisano

Mikołaju.....spodziewając się niesamowitego modelu...życzę ci dużo wytrwałości,bo wiem,że będzie ci potrzebna ....no i oczywiście czekamy wszyscy naaa.....Piramidkę

Napisano

nr zlinka to 4/1992, 2/1993 oraz 3/1994 (ale to juz Su-17M3)

w numerze 2/1993 jest jakieś zdjęcie luków w tylnej części naszych Su-17 czyli Su-20...

Z publikacji to jeszcze trochę jest w "Aerofax Sukhoi Su-7/-17/-20/-22 -Soviet Fighter and Fighter-Bomber Family"

Napisano (edytowane)

Zapowiada się świetny i pouczający warsztat!

Niewiele pomogę ale kibicuję ochoczo i będę zaglądał!

Powodzenia!

Edytowane przez Gość
Napisano

Niedawno byliśmy świadkami ostatnich odcinków znakomitego serialu-tasiemca "J jak Jak" i fajnie że rusza kolejny serial w Twojej reżyserii pt. "S jak Su" Biorąc pod uwagę materiał wyjściowy, jestem ogromnie ciekaw jak Ci ta Su wyjdzie mimo że wiem że dasz radę Kiedyś miałem fajną stronkę z masa fotek Su-20, ale gdzieś mi zniknęła i muszę poszukać bo może się przydać. Powodzenia

Napisano

Dzięki wszystkim za miłe przyjęcie i tak chyba w zasadzie kredyt zaufania, bo to na razie za wiele nie ma

Co do zagadnień precyzyjnych:

Piotr - super, że sprawdziłeś te źródła, w większości je mam, nie mam pewności co do tych numerów Zlinków. Tak po prawdzie, sądzę, że to to co najbardziej potrzebne pewnie będzie miał personel z Powidza (wszelakie sytuacje remontowe, pootwierane to i owo itd.) - jeśli czytacie i zechcecie pomóc - będę wdzięczny;

PaRazo - wrzesień nie ucieknie, ale jakoś zmiana epoki była wymagana, wierz mi, trochę mnie ten Jak wymęczył;

Sławek - ostateczna koncepcja nie jest jeszcze wyklarowana, ale kościotrup nam nie grozi

Artur - jak odnajdziesz fotki - dawaj znać, może akurat będzie coś potrzebnego.

I żeby nie było bez obrazka - oklejony taśmą do zrobienia pierwszych linii:

tasmy.JPG

Do zobaczenia

Napisano

A jak będziesz wklejał kokpit, silnik i inne bambetle do sklejonego już kadłuba? Ja bym prosił całe mnóstwo zdjęć z budowy, bo tu się kolejna encyklopedia modelarstwa będzie dziać

Napisano

Cześć!

em - dzięki - tak, tak, to o takie klimaty najbardziej chodzi ;

smialus - stronka ok, mail na pw - dzięki;

Mikele - nie ma obaw, "żaglowce w butelce" się nie zdarzą - w pierwszym poście wspomniałem, że kadłub jest sklejony tylko w strefie ogona i punktowo w paru innych miejscach, a górna płytka pod garb jest nacięta - rozdzielenie nie będzie problemem.

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano

Jestem ostatnio bardzo zagoniony wykończeniem modelu, i nie zaglądałem tutaj. A tu taka piękna niespodzianka.

Mikołaju gratuluję wyboru tematu. Zyskałeś bardzo wiernego kibica. Nie mam zbyt wielu fotek pootwieranych luków, ale jak byś coś potrzebował, a będę miał to pytaj śmiało.

Napisano

Powitać późnym wieczorem Dzięki za zainteresowanie.

W poruszonych zagadnieniach odpowiadam:

Marcin - no jednak naszło na rurę, ma swój urok, a jak już pisałem, zmiana tematyki wskazana dla zdrowotności ;

Adam - blaszki to Part 72-046 - elementy wnętrza w zasadzie - częściowo pewnie wykorzystam. Oszklenie będzie musiało być zrobione od podstaw, jeszcze dokładnego planu nie ma, na szczęście nie ma zbyt skomplikowanych kształtów, dzielone, coś się wytłoczy, pomyśli, będzie dobrze;

Grzegorz - miło mi będzie Cię gościć, sam mam nadzieję, że coś fajnego u Ciebie znajdę, co do zdjęć - tak naprawdę przygarnę każdą fotkę "otwartą" - po prostu, co znajdę udokumentowane, to otworzę. Jeśli zatem miałbyś kiedyś wolną chwilę, przejrzyj proszę co tam masz i daj znać przez pw - warto uzgodnić, żeby ewentualnie nie dublować.

smialus - podziękował, baardzo się przyda

young - i na "21U" przyjdzie czas, tym bardziej, że materiałów juz sporo mam

A Su się tnie i liniuje, ale na razie to tak jeszcze nie ma co pokazać..

No i w ogóle jakiś nalot Suchoja na forum się zrobił, tu niektóre tematy to arcyciekawe będą..

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano

Zaskakujesz Mikołaj. Skoro zamierzasz tak detalować te Su jak ... Jaka to co prawda nie wiem czy dożyję finału (ze względu na zaawnasowany wiek hehe), ale z przyjemnością będę obserwował. Życzę powodzenia. I wytrwałości!

Napisano

Witam - Banny - dzięki za życzenia

A życzona wytrwałość była testowana w weekend i jakieś niewielkie postępy są. Do tego gromadzi się dokumentacja, co mnie bardzo cieszy.

Su się tnie - poniżej dla przypomnienia znany i skuteczny oraz bezpieczny sposób wycinania paneli, wzierników itp.:

panele%252520sposob%252520wycinania.JPG

Ich lokalizacja odbywa się przy stałym wpatrywaniu w plany i fotografie, wyrysowuję je na kadłubie, a następnie wycinam. Dla zachowania symetrii i prawidłowości wymiarów sporządziłem sobie mobilną linijkę na taśmie Tamiyi - uwidocznioną na fotce.

panele%252520olowek.JPG

Nie taki ten Su wredny, jak by wynikało z oględzin zestawu

Pozdrawiam - Mikołaj