Skocz do zawartości

F-102A (Case XX) Delta Dagger // Meng // 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozpoczynam nowy warsztat.

Będzie to model amerykańskiego myśliwca F-102A Delta Dagger w skali 1:72.

Po udanej jak sądzę przesiadce ze skali 1:72 na 1:48, postanowiłem na chwilę wrócić do mniejszej skali, trochę pod wpływem impulsu.

Kilka miesięcy temu wpadł mi w oko ten oto F-102A firmy Meng i postanowiłem go zrobić.

Mam ochotę zrobić samolot w malowaniu wietnamskim, pudełkowym (zresztą nie ma innego, jeśli chodzi o trójkolorowe dla tych maszyn w barwach USA), a konkretnie będzie to malowanie 509 eskadry FIS (Fighter Interceptor Squadron), stacjonującej w bazie RTAFB w Udorn, w Tajlandii.

Maszyny z tego okresu walczące w Wietnamie wyglądały mniej więcej tak jak poniżej i tak ma tez wyglądać mój model:

146th_Fighter-Interceptor_Squadron_Convair_F-102A-75-CO_Delta_Dagger_56-13611_zps7b4bf6a7.jpg

Postanowiłem też uzbroić moją maszynę w broń nuklearną - rakiety AIM-26B, zwane też nuklearnymi Falconami.

Udało mi się zdobyć takie żywiczne rakiety i jak najbardziej planuję załadować je na pokład samolotu.

UWAGA: model startuje w lotniczym konkursie na forum PWM, więc wszystkie porady chętnie przyjmuję.

Malowanie i klaki będą zestawowe, ale dodatki już nie.

Oto jak planuję zwaloryzować model, nie licząc własnoręcznie zrobionych dodatków (gdzie się da, zobaczymy w trakcie budowy):

- QuickBoost Correct Nose QB72412:

001_zps11e2ce65.jpg

- QuickBoost Anit-Colision Lights QB72417:

002_zps46d88b23.jpg

- QuickBoost Antennas and Details QB 72415:

003_zps6c0bdd61.jpg

- QuickBoost Bomb Bay Covers's Pistons QB72416 a także rurka Pitota od firmy Master AM-72-026:

003_zps6c0bdd61.jpg

- zestaw blaszek Eduarda 73474:

012_zps97abd972.jpg

- zestaw masek Eduarda CX352:

011_zps194a5483.jpg

- jako zupełnie ekstra dodatek rakiety AIM-26B firmy Maestro Models K7249:

009_zps5129126b.jpg

A oto klasyczny inbox tego co w zestawie:

Pudełko:

005_zpsa24c237e.jpg

- 6 wyprasek z częściami samolotu:

006_zps91fa0005.jpg

- instrukcja, kalkomanie i wypraska z elementami przezroczystymi:

007_zps4614caee.jpg

A tym planuję model pomalować:

008_zpsf0232c84.jpg

Wszystkie uwagi, porady i wsparcie w trakcie prac mile widziane.

• Odpowiedzi 229
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Podoba mi się, że nie przywiązujesz się do skali. Ja jestem niewolnikiem 72 ,-)) I wcale nie jest to fajne. Tyle, ze na półce wszystko proporcjonalne jest ,-))

Napisano
Podoba mi się, że nie przywiązujesz się do skali. Ja jestem niewolnikiem 72 ,-)) I wcale nie jest to fajne. Tyle, ze na półce wszystko proporcjonalne jest ,-))

Przywiązany jestem do 1:48, ale w życiu się nie zwiążę z jedną skalą, bo nie widzę sensu.

Ok, robota trwa i są efekty.

Wczoraj w nocy i dziś przez znaczną część dnia pracowałem nad kokpitem, który uważam za ukończony.

Maleńki toto jest, ale trzeba przyznać że Meng dał dużo detali, Eduard dołożył jeszcze więcej, a na koniec przyszedł Solo i dodał coś od siebie.

Po kolei.

F-102 to stara konstrukcja rodem z lat 50 więc wodotrysków w kokpicie nie było.

Jest prosty jak cep i dobrze, bo gdybym miał mocniej kombinować w tej skali to by mi nerwy nie wytrzymały.

Tak proszę Państwa wygląda ten kokpit w oryginale (dużo zdjęć niestety nie ma w sieci):

2875214881_2ee1d03a0d_o1_zps262f80ae.jpg

Tu widać pewne przewody koło zagłówka fotela, które także odtworzyłem:

4565008446_595f6fd63a_o1_zps46dd8957.jpg

A tu widać sam fragment fotela: przewody z boku fotela odtworzyłem, choć na zdjęciu jeszcze niżej widać że są to rury doprowadzające tlen.

4565006284_e9d75e68c6_o1_zps81e90347.jpg

A tu proszę: fotel.

neam_f-102_seat1_zpsd2510632.jpg

Tak wyglądał przebieg prac:

Kokpit to poniższe części (nie licząc blaszek naturalnie):

013_zpsd2b27f6b.jpg

Kabinka zmontowana, dodane przewody za zagłówkiem oraz blaszki. Czeka na malowanie.

014_zpsa1673886.jpg

A tak wygląda sam fotel i wanienka:

015_zps22a90fe0.jpg

Malowanie i brudzenie.

Kokpit pomalowany jest farbami Gunze: szary to C073, zagłówek to GX03, siedzenie to C054, a przewody na bokach fotela (na zdjęciach prawie ich nie widać) pociągnąłem metalizerem SM03. Potem lekko to pobrudziłem i tymże SM03 przejechałem po krawędziach suchym pędzlem.

016_zps2eba1377.jpg

017_zps843f70b4.jpg

018_zps17d1bf03.jpg

Na dziś to tyle.

Napisano

Wziąłem się za silnik. A ciekawie wygląda w tym samolocie.

Mam jednak mały zgryz. Jak zrobić takie lekkie ordzewienie dyszy, jak na tym zdjęciu?

Może po prostu jakiś chrom jako podkład a na to delikatnie orange clear?

Co doradzicie?

6258179063_caf69f1e99_o1_zps438180df.jpg

Napisano

Dzięki Deseaxe, ale kabina to taka przeciętna jest raczej. Małe to, ciasno, niewiele widać, trochę odrutowałem ale to i tak zniknie w tym wielkim kadłubie.

No ale przynajmniej poszło łatwo i bez problemów, w końcu to już 5 model samolotu i jakąś tam wprawę mam.

Mikele - dzięki, że też sam o tym nie pomyślałem. Tak zrobię: pomarańczowy puder na chrom, powinno wyjść ładnie.

A przy okazji: jest jakiś patent na te białe przebarwienia w środku silnika? Widać je na powyższym zdjęciu.

Napisano

Kokpicik schludny. Dawaj dalej ,-))

Napisano
Postanowiłem też uzbroić moją maszynę w broń nuklearną - rakiety AIM-26B,

AIM-26B miały głowicę konwencjonalną. Nuklearną miała wersja A i tych to raczej nad Wietnam nie targali.

Napisano
Mikele - dzięki, że też sam o tym nie pomyślałem. Tak zrobię: pomarańczowy puder na chrom, powinno wyjść ładnie.

A przy okazji: jest jakiś patent na te białe przebarwienia w środku silnika? Widać je na powyższym zdjęciu.

Z tymi pudrami uważaj, bo lubią popłynąć czasem, jak je potraktujesz bezbarwnym czy sidoluxem.

A przebarwienia? Jasny pigment, czy inna sucha pastela.

Napisano

Zwieracz dyszy z Twojego zdjęcia jest koloru piaskowego. O te elementy Tobie chodzi?? Te małe połacie rdzy możesz uzyskać z pigmentów o danym kolorze. A te białe przebarwienia bym zrobił nie białe aczkolwiek na biało ją pomalował i wcierał pędzlem czarny pigment. Z białym pigmentem będzie trudniej takie "coś" uzyskać.

Napisano

Porady super, ale czy bierzecie pod uwagę, że zdjęcie dyszy najprawdopodobniej przedstawia egzemplarz muzealny i w przypadku czynnie używanego samolotu wcale nie musiała być tak zardzewiała?

Solo, poszukaj jeszcze innych zdjęć.

Napisano
AIM-26B miały głowicę konwencjonalną. Nuklearną miała wersja A i tych to raczej nad Wietnam nie targali.

Echh, a już miałem nadzieję, że nikt nie zauważył.

Ok, w takim razie moja rakieta to wersja A.

Co do silnika: macie panowie rację, ta rdza to raczej w wersji muzealnej.

W takim razie zrobię klasyczne okopcenia tego silnia, podejrzewam że wylot tej dyszy wygląda podobnie jak w innych silnikach odrzutowców.

Niestety, znalezienie kolorowego zdjęcia tej dyszy w używanym samolocie (lata 50 i 60) graniczy z cudem.

Będę musiał improwizować.

Co do tych białych przebarwień: czy one na pewno są białe?

A czy to nie jest połyskujący metal, a nie biel?

Bo jeśli tak, to mam taki plan: maluję podkład chromem, na to kładę Alclcaida Jet Exhaust i potem na zgrubieniach ścieram go do podkładu palcem.

Co Wy na to?

Napisano

Wziąłem się za silnik i mam trochę problemów z malowaniem.

O ile pręgi wewnątrz komory silnika to zwykły suchy pędzel i biała farba (po zamknięciu kadłuba i tak nic praktycznie nie będzie widać), podobnie też wygląda sprawa z turbiną, to sam wylot silnika... No tu jest już problem.

Na razie użyłem burnt iron do wnętrza komory, turbiny oraz wylotu.

Turbina została "ubielona" suchym pędzlem, natomiast wylot pomalowałem najpierw na biało, a potem, bardzo ostrożnie, kierując strumień z aerografu pod kątem 90 stopni, pomalowałem (ledwie je muskając) wszystkie krawędzie kolorem burnt iron, jednak potem skorygowałem kolorem jet exhaust. Dzięki temu znaczna część powierzchni w środku zachowała biel.

Jak sądzicie, może być?

Na chwilę obecną nie mam pojęcia jak to zrobić inaczej.

Tak to wyszło, a poniżej jak to wygląda w oryginale, nieco mniej zardzewiałym niż ten poprzedni.

Naturalnie mój silnik nie będzie taki zaśniedziały i "umączony".

019_zps586c52e0.jpg

F-102A_39_Exhaust.jpg

A tak wylot wygląda po włożeniu go w pierścień, który wieńczy ogon samolotu (sam pierścień będzie jeszcze naturalnie cieniowany, żeby odtworzyć efekty przegrzewania).

020_zps135b578e.jpg

Napisano

Dziękuję za linka.

Niestety, w tym warsztacie autor skupił się na malowaniu przebarwień dyszy widocznych na zewnątrz, a u mnie praktycznie takiego elementu nie ma.

Cóż, zrobiłem mniej więcej tak i chyba wygląda dobrze.

Zamówiłem pigment titanium white i spróbuję nim jeszcze bardziej wycieniować te przejścia, ale chyba jest teraz ładnie, chyba udało się odtworzyć efekt utlenienia tytany wewnątrz wylotu dyszy.

022_zps4fa1f8ae.jpg

021_zps63c045ec.jpg

Napisano

Tak sobie teraz wsadziłem kokpit oraz silnik do kadłuba.

Jak widać spasowanie tegoż jest dobre, za to linie podziału są dużo za grube. W końcu to skala 1:72.

Dużo dobrego o Mengu słyszałem, ale jak widać były to trochę przesadzone opinie. Ale i tak mi się bardzo podoba.

Teraz ten samolot jakoś zaczyna wyglądać i mimo że brzydal, to już go lubię.

Oto kadłub:

023_zps79e15e90.jpg

A tak wygląda ogonek maszyny i silnik.

Maleństwo ale fajnie mi wyszło:

024_zps9029da4a.jpg

Napisano

Ok, dokończyłem obejmę wokół dyszy, czyli element na którym powinno być widać przebarwienia termiczne.

Maleńkie toto, błyszczy się i niewiele widać, malowałem praktycznie na czuja.

Tak wyszło jak widać.

Jestem nawet zadowolony, zostawiam tak:

028_zps508c77cd.jpg

Napisano

Cześć!

Maszyna na razie wygląda dobrze. Mam już ten model na składzie i kieeedyś będę chciał go zrobić, także uważnie śledzę Twój wątek. Dziękuje za dużą ilość materiałów źródłowych. A na razie życze powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Paweł

Napisano

A jeszcze - co do dyszy - zwróć uwagę, że to raczej nie jest rdza, tylko to może być jakaś specjalna powłoka chroniąca przed gorącem, albo też efekt tego gorąca. Ale na pewno nie zastosowano w tym miejscu "zwykłej" ani "rdzewnej" stali. Podejrzewam, że to będzie nierdzewka albo tytan i trzeba by odpowiednio do tego sprawę obadać.

To jeszcze raz powodzenia i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Ja obadałem i niestety trudno o jednoznaczne wnioski.

To co można w sieci znaleźć (dobre, kolorowe zdjęcia), to wyłącznie zdjęcia z muzeów, gdzie dysze silników są pokryte "patyną". Nijak ma się to do operacyjnych, pracujących samolotów i ich silników.

Te ostatnie na zdjęciach z epoki znalazłem jedynie czarno-białe i wiele tam nie widać.

Dlatego założyłem, że dysze były wykonane z tytanu, a ten podlegał takim samym prawom fizyki i termodynamiki zarówno 50 lat temu jak i teraz.

Dlatego przyjąłem, że podobnie jak w silnikach współczesnych myśliwców, to co w środku silnika to smolista czerń i przebarwienia tytanu do białego, a na zewnątrz lekkie, kolorowe przebarwienia będące skutkiem wysokich temperatur. Tam tytanu pewnie nie było.

I tak pomalowałem ten silnik, jak widać na zdjęciach.

Czy dobrze, tego się pewnie nigdy nie dowiem, ale był to trochę taki proces poszlakowy.

Napisano

W przebarwieniach jesteś niezły !