Skocz do zawartości

Panzerbefehlswagen VI Tiger I late /Tamiya/ 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przedstawiam nowy mój projekt Panzerbefehlswagen VI Tiger z tamiyi 1/35

Zimmerit robiony z miliputa i za pomocą grzebieni tamiyi. Wszystkie blachy i lufa oraz szekle to z Aber, kilka elementów jest wzięte z Tygrysa dragona. Gąsienice friulmodel. Liny holownicze eureka XXL. Będzie malowany na Tygrysa 503 sPzAbt z walk we Francji 1944 r

abe586bf4d7b2d56.jpg

62059b5a3ee33c18.jpg

d84ebc0617a8c8b3.jpg

9ba0162ee35f86cf.jpg

9a93395dcbeb69b1.jpg

e014975cb2d0635b.jpg

2363f79ef7f2766e.jpg

Napisano

pod fartuchami bocznym też kładziono zimmerit? Wydaje mi się, że nie.

Widać ogrom włożonej pracy. Mi szkoda byłoby go malować

Napisano

Dzięki że się podoba

Seb, zasada czy były wyjątki z brakiem zimmeritu pod błotnikami?

Co do zimmeritu to raczej wszystkie miały nakładany zimmerit a pózniej montowano błotniki nawet w KT czy Jagdtigerach

Napisano

Też to widziałem ale jak ma zestawowe osłony czy błotniki w tygrysie czy kingtigerze w całości to nie widać. Nawet wieża była za zasobnikiem w zimmericie

Napisano
Dzięki że się podoba

Seb, zasada czy były wyjątki z brakiem zimmeritu pod błotnikami?

Co do zimmeritu to raczej wszystkie miały nakładany zimmerit a pózniej montowano błotniki nawet w KT czy Jagdtigerach

Krzysiek i tutaj się mylisz wszystkie "obzimeritowane" JT nie miały zimmu pod mocowaniem bocznych osłon/fartuchów w przypadku KT różnie to bywało ale faktem jest że wszystkie Tygrysy miały zimm pod osłonami

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Zmieniłem koncepcje co do malowania Tygrysa. Nie bedzie jak wcześniej pisałem z 503SpzAbt tylko z 102 ssSpzAbt

0d6aca6af0722621.jpg

55832eff963023ae.jpg

ba51f9e64347511.jpga

899ec3e2d490bf34.jpg

0128d742c27d8829.jpg

b9f0665849d2158e.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Ładne malowanie, w kilku miejscach na jasnym pasku widać odkurz zielonego koloru ale po brudzeniu myślę, że nie będzie tak widoczny lub nawet całkiem zniknie. Szkoda, że już nie widać tych pięknych blaszek. Wrzucił byś normalne fotki a nie linki?

Napisano

Blacharka na modelu oraz samo malowanie bardzo mi się podobają .

Możesz napisać jak go malowałeś?. Tzn. dawałeś bazę z któregoś koloru ( mnie się wydaje, że zielony ) a potem dalsze kamo, czy zastosowałeś inne rozwiązanie?.

I jakie farbki zastosowałeś?.

Napisano

Baza to była mieszanka Tamiyi XF-60, XF-57, X-2, X-22 później rozjaśniłem bazę z XF-55, X-2, X-22. Na bazę blutack w postaci cienkich wężyków. I pomalowałem miejsca gdzie powinien być zielony a gdzie brąz