Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Startuję z pierwszą furmanką w karierze , model wszystkim znany , jak to Revell szału nie ma co widać już np na fotelach jakby z dwóch różnych form były

siCV0T4.jpg

1itazCX.jpg

ApxiUid.jpg

Trochę szpachli i będzie good tak myślę

Powycinałem i wstępnie oszlifowałem wszystkie elementy. 2H ręcznej robótki ( skalpel + wiertło) i o to efekty:

- przed

6gVCufN.jpg

- po

f9mMZwY.jpg

drobny szlif jeszcze będzie potrzebny

Kolor jaki wybrałem to:

http://www.mojehobby.pl/products/C076-Metallic-Blue-Metallic.html

Jednak później stwierdziłem , że pierwsza ferrarka powinna być czerwona więc

http://www.mojehobby.pl/products/C158-Super-Italian-Red-Gloss.html

Wnętrze będzie w dwóch kolorach

http://www.mojehobby.pl/products/406-Chocolate-Brown-Flat-Ger.-WWI.html

http://www.mojehobby.pl/products/C051-Flesh-Semigloss.html

Planuję model zakończyć do lipca - stwierdziłem , że im dłużej tym gorzej , więc postaram się w 2 miesiące zakończyć projekt.

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Po Revell'u nie ma się co spodziewać rewelacji.

Sam mam nadzieję niedługo popełnić ten model (leży w magazynie :-)

Te tarcze po wierceniu troszkę przypominają kapelusz letni mojej babci.

Jest zresztą wyjątkowo urokliwy

Napisano

W zeszłą niedziele miałem przyjemność siedzieć w takim ferrari, cudowny samochód

Teraz naszła mnie chęć na takiego i niezważając na mankamenty modelu muszę go mieć.

Fajnie że wybrałeś taką kolorystykę, będzie na pewno fajnie się komponować.

Powodzenia i wytrwałości do końca, bo fotele to dopiero początek

Napisano

Domyślam się że revell rewelacji nie gwarantuje. Nie nastawiajcie się na wodotryski bo auto leci prosto z pudła tylko kolor zmieniam. Dylemat mam z chromami o ile felgi zrobię czarne to reszta znak ?

Napisano
Bo takie mi sie marzy ;]

Hm... Jak mam być szczery to nie widziałem tych zestawowych "gwiazdek" w czarnym kolorze na oryginale.... Ale pewnie są ....

Napisano

z deko przegiołes z dziurawieniem tej tarczy. Po raz, że chyba srednica wiertła była minimalnie za wielka a po dwa to zasugerowałeś siec tym co było na odlewie...dosyć, ze tak powiem losowo. W realu tak zdurszlakowana tarcza rozpadła by sie po pierwszym hamowaniu

Napisano
z deko przegiołes z dziurawieniem tej tarczy. Po raz, że chyba srednica wiertła była minimalnie za wielka a po dwa to zasugerowałeś siec tym co było na odlewie...dosyć, ze tak powiem losowo. W realu tak zdurszlakowana tarcza rozpadła by sie po pierwszym hamowaniu

Święte słowa. Nie wiem tylko czy Koledze chodzi o to aby model przypominał oryginał, czy też żeby był "ogólnie sympatyczny" Gdyby jednak chodziło o to pierwsze to tarcze masz poniżej. W mojej ocenie warto za parę złotych dokupić blachy.... Będzie i bardziej zgodnie z oryginałem i fajniej będzie się prezentować.

Przechwytywanie_zpsd33099e5.jpg

Napisano

Średnica otworu to 0.5 mm niestety ale 40 zł za tarcze + przesyłka to obecnie nie wykonalne . Musiałbym jeszcze lakier bezbarwny kupić , żeby jedną przesyłką szło .

Napisano
Średnica otworu to 0.5 mm niestety ale 40 zł za tarcze + przesyłka to obecnie nie wykonalne . Musiałbym jeszcze lakier bezbarwny kupić , żeby jedną przesyłką szło .

No cóż... Zawsze możesz to zostawić i zacząć robić inne elementy nie wymagające nakładów finansowych....

Napisano

Narazie zacznę od silnika a potem wnętrze. Buda na sam koniec. Hamulce sprawdziłem na sucho z felgami , rzeczywiście otwóry ciut za duże ale to nie będzie pierwsza rzecz która rzuci się w oczy. Oczywiście te tarcze fototrawione świetnie wyglądają. Najwyżej jak nie będzie funduszy to utopie ferrari w błotnej dioramce :-D

• 3 weeks later...
Napisano

Mała aktualizacja , bateria padła w aparacie dlatego zdążyłem tylko 3 foty pyknąć , obecnie wszystko jest po sidoluxie.

Bebechy już pomalowane

1QCJChm.jpg

Specjalnie nie malowałem całej podłogi na czarno bo i tak nie będzie widać.

wdUrwML.jpg

Przygotowane do przyjęcia kół

J3aTPbu.jpg

Malowanie trochę nie zgodne z oryginałem, Revell odlał to w całości i ciężko było wyznaczyć równe granice kolorów na obu połówkach. To malowane na czerwono powinno być wypukłe. Dlatego zamaskowałem równo z krawędzią i już

Wstawię jeszcze więcej fot

Napisano
:)

Fajnie wyszło, widać dużą staranność... Czekam na dalszy ciąg!

Pozdrawiam

Staram się jak mogę jednak nie wszystko wychodzi idealnie

DIyAoP6.jpg

Srebrne paski są tego przykładem ale już tak zostawiam .

gPW3Isi.jpg

3kqUFls.jpg

Pvlrdzn.jpg

Obecnie wszystkie części wchodzące w skład wnętrza schną po odtłuszczaniu, jutro będzie podkład a potem kolor , myślę nad wariantem . Bebechy złożone na sucho . Na silnik jeszcze kalki pójdą potem sidolux i wash . Jaki lakier matowy będzie dobry , żeby nie reagował z farbami gunze C i H oraz sidoluxem? Microscale się nada?

Napisano
Staram się jak mogę jednak nie wszystko wychodzi idealnie

Jakby wszystko mialoby byc od razu idealnie to nie byloby co usprawniac, a jak wiadomo 'kto sie nie rozwija ten sie cofa' (filozof ze mnie )

Ogolnie idzie calkiem dobrze, a ze to moja dziedzina to obserwuje i kibicuje.

Dawaj dalej.

Napisano

To Ferrari fajnie by wyglądało w srebrnym, albo czarnym, a poza tym to nie mogę się doczekać aż zobaczę ten model w całości, powodzenia ;)

Napisano
Według mnie Ferrari powinno być tylko czerwone.

A tak w ogóle to nie mogę się doczekać efektu końcowego.

Ja też jestem ciekaw czy stanie na półce czy śmieciarka wywiezie na wysypisko Dzisiaj idzie podkład na elementy wnętrza. Pomaluje na kolor i zamawiam floczek

Jak mi to ferrari wyjdzie następne będzie w kolorze

940_rd.jpg

Napisano

Wybrałem jak będzie wyglądać wnętrze auta. Kolory te które podałem na początku. Planuje coś takiego

2006-Ferrari-599-GTB-Interior-1920x1440.jpg

Tylko u mnie kolory będą odwrotnie no i bez carbonu niestety. Podkład już pewnie suchy może dzisiaj farby pojda w ruch. Flock też dzisiaj zamówie

Napisano

Coś ostatnio zbroiłem Wszystkie elementy kokpitu już pomaziane farbą. Nie wklejałem pierdół typu kierownica , czy podłokietnik bo są też "oblane" czekoladą.

Wiem ,że muszę jeszcze poprawić krawędzie miedzy jasnym a ciemnym ale spokojnie damy radę

RUKzcSK.jpg

DR5ib97.jpg

OjiZPRe.jpg

kqN7jYk.jpg

Z3aBNaH.jpg

iqXYQdw.jpg

Jak słońce nie będzie walić prosto w okno to będą lepsze fotki.

Pozdrawiam

Napisano

Co to za przedziwne kolory? Farbę chyba wylałeś raz i to wprost z puszki (kubła?)... Tym razem nie widać staranności, a widać pośpiech... W stosunku do podwozia obniżyłeś sobie chyba poprzeczkę?

Pozdrawiam

P.S. Dobre światło niewiele tu zmieni... Raczej będzie jeszcze gorzej

Napisano
Czemu dziwne kolory? Malowałem aerografem więc raczej nie było wylane prosto z kubła.

Cześć!

Cóż, to chyba nie są kolory, które pokazywałeś na wcześniejszych fotografiach... Co do kładzenia farby to mam wrażenia, że pomalowałeś bardzo grubą jedną warstwę... Widać także "odpryski" lakieru (czerwony plastik) ... O przejściach koloru sam napisałeś. Na mnie sprawia to wrażenie paćkaniny, nie malowania...

Pozdrawiam