Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poprzez moją sympatię do Fordów nie mogłem się powstrzymac aby nie zakupić Forda LN 8000 z AMT/Ertla Będzie to kolejny w mojej kolekcji ciągnik 2-osiowy z kabiną dzienną, w wersji najkrótszej z możliwych czyli WB=138".

Narazie dosyć solidnie popracowałem nad silnikiem. CAT3208 jest w tym modelu dosyć fajnie odwzorowany, dodałem na wstępie kilka podłączeń i narazie prezentuje się tak:

2131e43211d1e704.jpg

64233554c88b4c1e.jpg

64fa7b2755f35de2.jpg

c.d.n.

Napisano

Silnik już zaczyna się prezentować znakomicie. Powodzenia w budowie !

Pozdr.Krystian

Napisano

Ahh już Cię bardzo lubię za sympatie do Fordów ;) Powiedz mi z czego robisz wtyczki czyli co to jest co nakładasz na końcówkę kabla? Bo kable robisz chyba z żyłki wędkarskiej prawda?

Napisano

Nono silniczek bardzo ładny, ale też baaardzo czysty :P, czekam na skończenie jednostki napędowej :P.

Napisano
Rozumiem ze bedzie w barwach firmowych

To je dwa odcienie złotego... hah Elefantes-Trans...........

Napisano

Jakoś tak szybko ten model się skleja, więc nastepna porcja fotek leci:

8c084e4443691201.jpg

32a442e0ce184ad5.jpg

Przewody dorobiłem z żyłki wędkarskiej i juz odpowiadam na pytanie Mikeya: na końcówki kabli nakładam otulinę Całe podwozie psiknąłem sprayem Motipa Black Metallic, reszta to będzie jak zwykle pędzelek. Przednia oś nie jest skrętna, było dużo problemów w ogóle z założeniem przednich kół - ten patent w tym modelu jest fatalny Chromy też nie sąnajlepsze, stąd łaty na zbiornikach paliwa niestety.

Kilka szczegółowych fotek:

ed4f3cabe2933e62.jpg

9ec530a71f23afba.jpg

b0cdde4e28d3b2cf.jpg

918b0995c7663688.jpg

4aa1fac80b1f80a1.jpg

f09585c66637e22d.jpg

c.d.n.

Napisano

mocowanie kól przednich fakt jest fatalne , ale gorszy problem będziesz miał by spasować maskę z kabiną- totalna porażka. Wogóle model nie skleja mi sie prosto zawsze jakies problemy są ;] .

Napisano

Marcinie wszystko ładnie na razie się prezentuję, życzę powodzenia w składaniu modelu, ależ ta rama jest rzeczywiście krótka.

Napisano

Moim zdaniem elefantes mógłbyś wrzucić do kreta/dota te zbiorniki i pomalować ja na chrom acald bo te łatki nie zbyt nie wiem jak inny ale przynajmniej mnie nie podobają Ale tak po za tym ładnie

• 2 weeks later...
Napisano

Ciąg dalszy prac, głównie kokpit i pierwsza przymiarka całości na sucho. Teraz dopiero widać jaki krótki będzie model

2ff02610b8565c55med.jpg

Zegary uwypukliłem metodą suchego pędzla, naniosłem też jak widać niewielkie ślady użytkowania na fotele, deskę i tapicerkę (wszystko Humbrole). Uszcelka przedniej szyby już pomalowana (classic black gloss Model Master) - jeszce oklejona taśmą, natomiast karoseria to standardowo bronze metalik Humbrol 55

f05c37c710ebad3fmed.jpg

967453228e4a4700med.jpg

c.d.n.

Napisano

Nie no model wygląda bardzo dobrze, nawet pomimo długości, bo wszystko pasuje pod względem wizualnym idealnie.

Napisano

Jakiś wysoko zawieszony - prawie jak terenówka ...

Chyba, że "ten typ tak ma"

Napisano

Elefantes, jak masz taka flotę w swoich barwach to otwieraj firmę trasportową

Model piękny. Wykonanie na najwyższym poziomie.

Pozdrawiam

Napisano

Zaczyna nabierać kształtów i ciekawie się prezentować no i te barwy.

Pozdrawiam,eKrystian