Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie samą wojną żyje człek ,

Dlatego też akcjętej dioramki umiejscowiłem w PRL-u a bohaterami będą robotnicy oczekujący na fajrant którzy są wyznawcami zasady iż robota nie zając nie ucieknie

Cała sytuacja pokazana nieco w krzywym zwierciadle i z uśmiechem .

Chwilowo wszystko w trakcie pracy

A oto i cała zabudowa ,czyli miejsce dla akcji .

Oczywiście wszystko na roboczo i będzie trzeba popracować bo dojdzie sporo szczegółów .

Będzie pięć koleb , mała lokomotywka spalinowa Gls 30 , do budynków dojdą oczywiście drzwi ,okna,siatka ogrodzeniowa ,punkt Ppoż ,podpory stalowe ,rynny , itp szpeja osprzętowe .

Dłubaninki jeszcze sporo ,nie mniej jednak sama kompozycja taka jak widać pozostanie już bez zmia

p6zh.jpg

nn07.jpg

vwen.jpg

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cudnie taki Bareja w wersji modelarskiej

Napisano

Zakład ten to kamieniołomy ,produkując tłuczeń drogowy ,ot tak sobie ja siedział i wymyślił

Cały czas pracuję nad tym stadkiem koleb ,i już w zasadzie prace mają się ku końcowi.

Aby trochę odpocząć od drobiazgu , pobawiłem się trochę w malowanie tego molo dla koleb

Oczywiście to jeszcze nie koniec i przyjdzie tu oświetlenie ,okno, drzwi , i urządzenie mechaniczne do opuszczania zsypu.

u2b7.jpg

gl5t.jpg

x4a8.jpg

pozdrawiam Andrzej.

Napisano

Powiedz proszę czym i jak malowałeś deski. Genialny efekt .

Napisano

Postaram się za niedługo coś skrobnąć z opisu , nie mniej jednak malowanie to głównie farby olejne dla plastyków .

Technika taka jak przy malowaniu obrazów , warto zaopatrzyć się w literaturę z zakresu powstawania kolorów .

Bardzo ciekawa literatura ,no i jak dla Nas na pewno przydatna bo przecież wszyscy malujemy i niektórzy mają z tym problem .

Ja mam dlatego

Napisano

Ciąg dalszy zmagań przy cegłach ,betonach i pustakach .

d64h.jpg

8t2z.jpg

Co do desek to użyłem farb olejnych

Titanium White

Vandyke brown

i niewielkiej ilości

Ceruleam Blue PHTH

Yellow ochre

Farby firmy Van Gogh ,oraz zestaw farb akrylowych jako filtry firmy Life Color , do malowania drewna .

Najpierw całość zabarwiłem rozwodnioną bejcą spirytusową czarną i mahoniową , potem zagruntowałem caponem ,czyli bezbarwnym lakierem nitrocelulozowym .

Przetarłem włókniną ścierną ,można też lekko papierem wodnym np 360.

Do malowania potrzebne są co najmniej trzy pędzle płaskie o szerokości takiej jak deski .

Jeden służy malownia Titanium White a drugi do farb ciemniejszych ,trzeci do zacierania łączeń farby.

Na środek deski nakłada się pasek bieli , na końce brązowy i teraz ruchami wzdłużnymi łączy się oba kolory tak aby przeważał biały dokłada się trochę niebieskiego i ochry .

Trochę to znaczy dwie kropki ochry i kropkę niebieskiego i znowu ciągniemy czysty pędzel wzdłuż deski .

Pędzelki myłem i w benzynie ekstrakcyjnej i suszyłem ,nie wolno robić smug brudnym pędzlem ,bo mogą wyjść niepożądane odcienie szarości .

Każda deska malowana jest oddzielnie niewielką ilością farby olejnej dodatkowo dodaje się do niej specyfiku do przyspieszania schnięcia .

Na koniec pomalowałem całość mocno rozcieńczonymi akrylami .

To tak ogólnie ,bo nie ma to jak samemu trochę poćwiczyć ,szczególnie jeśli chodzi o wcieranie i łączenie kolorów.

Trzeba malować , malować i jeszcze raz malować .

Cegły to zestaw LC do malowania .....rdzy ,plus czerwony i żółty

Napisano

Andrzeju, kolory wychodzą świetnie!

No i dzięki, że dokładnie opisałeś technikę malowania

Napisano

Nie chciał byś zrobić bardziej wyraźnych przejść między miejscami gdzie są gołe cegły a tymi gdzie odpadający tynk ?

Tak jak u Krzyśka wygląda to dla mnie trochę dziwnie. Ale to od Ciebie zależy jaki efekt końcowy chcesz uzyskać i jaką masz koncepcję na resztę otoczenia .

Napisano

Wszystko w swoim czasie ,na razie jest przygotowane podłoże pod odpadający tynk .

Cały czas eksperymentuję z różnymi technikami , a która okaże się zadowalająca ,tę zastosuje .

Co do figurek to są już upozowane i zapewne niebawem skompletuje całość sceny ,to na pewno zdjęcia będą.

Na razie nastąpi mały przestój związany z dokończeniem innego projektu .

Napisano

Te łaty tynku na murze są jakieś...takie nienaturalne. Kolorystycznie super, ale ich kształt bardziej przypomina plamiasty kamuflaż, niż prawdziwe ubytki tynku.

• 2 weeks later...
Napisano

Szyny od kolejek HO.

Rozmiarowo pasują do wąskotorówek leśnych ,torfowych, cegielnianych .

Łapią się jako szyny H-80, ten typ szyn między innymi stosowny był też na kolejce Żnińskiej .