Skocz do zawartości

Jak-1b Eduard 1/48 1plm ''Warszawa''

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cóż, każdy zrobi to wg. swojego gustu estetycznego(dzięki za zdjęcie Miro), zostaje tak jak na fotce poniżej. Łopaty jeszcze raz na czarno, i lekkie przetarcia suchym pędzlem (humbrol 27002) na krawędziach natarcia łopat. Całość wypolerowana filcem. Żeby nie było przestoju(czas dostawy klap-nieznany), na szybko machnę sobie I-16 Eduarda

Pozdr

IMG_2525_zps137d4fa7.jpg

• 1 year later...
Napisano

Jak miał wylądować w koszu z uwagi na zwichrowane skrzydła, ale wrócił na warsztat, Poprostowałem co się dało, teraz trochę szpachlowania dopieszczania paru detali i trzeba będzie malować. Koncepcji na malowanie nie mam - ale coś wymyślę.

IMG_5189_zps5aa46590.jpg

Napisano

No i fajnie, że jest reaktywacja.

A o co chodzi z tym brakiem koncepcji na malowanie? Bo jeśli nadal 1 PLM to nie ma szczególnie wielkich rozterek

Napisano

A o co chodzi z tym brakiem koncepcji na malowanie? )

Pomysł na malowanie - czyli jak pomalować żeby fajnie wyglądał, wypłowienia, przebarwienia i inne bajerki. W jaku nie ma za dużo lini podziałowych, nitów też jak na lekarstwo. Są za to duże płaskie powierzchnie i pomalowanie tego żeby nie wyglądał jak zabawka to jest wyzwanie. Ale zobaczymy, jak pójdzie.

Napisano

A o co chodzi z tym brakiem koncepcji na malowanie? )

Pomysł na malowanie - czyli jak pomalować żeby fajnie wyglądał, wypłowienia, przebarwienia i inne bajerki. W jaku nie ma za dużo lini podziałowych, nitów też jak na lekarstwo. Są za to duże płaskie powierzchnie i pomalowanie tego żeby nie wyglądał jak zabawka to jest wyzwanie. Ale zobaczymy, jak pójdzie.

No jak ma nie wyglądać jak zabawka, skoro nią jest

Jeśli jednak w oryginale były duże płaskie powierzchnie, to nie ma się czego wstydzić i obawiać. Czasem mniej znaczy więcej:)

Napisano

Po położeniu podkładu wyszło kilka rzeczy do poprawki, w okolicach klap, i owiewki. Trzeba trochę jeszcze popracować szpachlówką przed malowaniem. Szukam gwiazd z szeroka białą obwódką na kadłub i statecznik pionowy. Jakby ktoś miał do dostąpienia to proszę o kontakt.

IMG_5342_zps311dc542.jpg

Napisano

mam pytanie, buduję właśnie Yaka 9DD w malowaniu z 1PLM Warszawa, producent sugeruje kolory płatoca jako oliwkowo - zielony w połaczeniu z czarnym. Nigdzie nie trafiłem na zdjęcia takiego samolotu, czy może ktoś to potwierdzić? Dzieki

Napisano
mam pytanie, buduję właśnie Yaka 9DD w malowaniu z 1PLM Warszawa, producent sugeruje kolory płatoca jako oliwkowo - zielony w połaczeniu z czarnym. Nigdzie nie trafiłem na zdjęcia takiego samolotu, czy może ktoś to potwierdzić? Dzieki

A były w ogóle Jaki-9DD na stanie w1PLM? Według mojej wiedzy była to wersja dalekiego zasięgu i nie występowała w tej jednostce.

Polskie Jaki nie miały raczej czarno-zielonego malowania, bez względu na wersję. Może jakieś treningowe w początkach działaności, ale nawet Jaki-1b były w stylu późnowojennym w odcieniach szarości.

Napisano

Jaków-9D było około 7-8sztk przy końcu wojny, "dziewiątek"DD w ogóle nie mieliśmy. Natomiast rzekomy "86" to Jak-9M(choć są opinie co do wersji T) nr. ser. 3215686, na którym poległ Kpt. Oleg Matwiejew w dniu 14/02/1945r. wpis z dziennika strat 1PLM. "Zestrzelony przez czołg nad m. Piła, samolot spłonął pilot zginął"

Podobno mieliśmy 2-3 sztuki wersji B ale ile w tym prawdy, ciężko określić

Napisano

dzieki wielkie za podpowiedzi, też to malowanie wydawało mi sie co najmniej dziwne, teraz muszę tylko poszukać odpowiednich wzorów kolorów

Napisano

Płynna szpachlówka Wamodu ostatecznie załatwiła kilka niedoróbek, ponownie podkład gunze 1000 i czarnym po liniach. Po pierwszej warstwie kolorów preszejding będzie jeszcze korygowany precyzyjnie, na razie nie pieściłem się zbytnio tylko potraktowałem to z grubej rury piwatą z dyszą 0,5. Góra będzie malowana gunze 317 i 331, dół Pactra RLM 65 z dodatkiem kilku kropel ciemnoniebieskiego bo rlm 65 jest trochę za jasny na spód jaka.

IMG_5345_zps2d981c53.jpg

IMG_5348_zpsa57850a4.jpg

• 3 weeks later...
Napisano

Ja kiedyś nie lubiłem,teraz kocham Jaczki a zwłaszcza trójeczki z czerwonymi nosami...Wszystko przez pewną reklamę na Twojej Tubie ;)

Model zapowiada się bardzo ładnie.

Ps Panie Leszku kiedyś na tym forum w wątku z budowy modelu Jaka(niestety nie pamiętam tytułu owego wątku) napisał Pan że samolot ładny ale nie chciałby Pan nim latać...w czym rzecz,troszkę off-topic ale chodzi mi po głowie.Pozdrawiam i przepraszam za zaśmiecenie wątku.

Napisano

Ja tam nie kojarzę, aby Leszek zarzekał się, że nie chce latać Jakiem. Sam bym chętnie się z taką maszyną zmierzył.

Odnośnie współcześniaków - ciekawy artykuł z ładnymi zdjęciami można znaleźć w Przeglądzie Lotniczym 5/14 - m.in. Jak-3UA i Jak-9UM (wedle podanego w artykule nazewnictwa) - przy drobnej korekcie zestawów można by wykonać ich modele i wystawiać np. w kategorii "współczesne-cywilne"

• 3 weeks later...